Huizenbezitters en -kopers hebben weinig vertrouwen in aannemers, makelaars en hypotheekadviseurs. Elektriciens, loodgieters en timmerlieden worden flink meer vertrouwd, wijst onderzoek uit.

Donderdag werd het onderzoek van GfK voor Vereniging Eigen Huis naar het consumentenvertrouwen bij beroepsgroepen rondom wonen gepresenteerd. Dat toont grote verschillen.

Opmerkelijk is dat aannemers met 20 procent relatief laag scoren op het vertrouwen ten opzichte van hun onderaannemers; behalve elektriciens en timmerlieden doen ook loodgieters en schilders het goed met beiden 46 procent. Klusjesmannen komen met 28 procent een stuk onder de gespecialiseerde werklui uit, maar nog altijd hoger dan de aannemer.

Elektriciens (57 procent) en timmerlieden (56 procent) hebben wat betreft consumentenvertrouwen een straatlengte voorsprong op hypotheekadviseurs (8 procent) en makelaars (6 procent). Die laatste doelgroep maakt zelfs een duikeling van 5 procentpunt ten opzichte van hetzelfde onderzoek in 2013.

Helemaal onder aan de lijst van het publieksvertrouwen in beroepsgroepen bungelen verkopers van energiecontracten (5 procent) en projectontwikkelaars (4 procent).

Directeuren van woningcorporaties hebben de laatste plaats in 2013 verlaten; het publieksvertrouwen in deze beroepsgroep stijgt met 5 procentpunten tot 8 procent.