Woningcorporaties Mitros en de Alliantie zetten Stadsherstel Midden-Nederland, eigenaar van 152 monumentale panden in Utrecht en Amersfoort, in de verkoop.

Dit meldt Stadsherstel Midden-Nederland maandag. In de 152 monumenten zitten 530 verhuurbare eenheden. Het verkoopproces start eind september.

De portefeuille omvat een paar iconische objecten waaronder een bolwerk, een landhuis, diverse hofjes, een synagoge en het geboortehuis van Piet Mondriaan.

In 1971 werd Stadsherstel Midden-Nederland, dat inmiddels bestaat uit vijf medewerkers, opgericht om cultureel erfgoed aan te kopen, te restaureren en te exploiteren.

"De langetermijnvisie van de toekomstige koper op het beheer en exploitatie van de portefeuille is minstens zo belangrijk als het overnamebedrag", zegt Bob van Ree, directeur Stadsherstel Midden-Nederland, in een persbericht.

"Huurders zijn eerder dit jaar geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Voor hen zal er in principe weinig veranderen, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd en lopen gewoon door."