Opnieuw flinke toename in verkoop koopwoningen

De woningverkoop is vorige maand weer stevig toegenomen. Het Kadaster registreerde in mei 19.990 transacties.

Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder en bijna een vijfde meer dan in april, toen de woningverkoop even een dip vertoonde. In die maand werden nog 16.694 transacties geregistreerd.

De sterkste toename was vorige maand te zien bij twee-onder-een-kapwoningen. Daarvan werden er bijna 40 procent meer verkocht. De kleinste stijging deed zich voor bij appartementen. Maar daarvan wisselden er nog altijd 15,5 procent meer van eigenaar dan in mei vorig jaar.

In vergelijking met de voorgaande maand is de stijging het grootst bij hoekwoningen (23,8 procent). De verkoop van tussenwoningen nam het minst toe (17,6 procent)

Limburg

In alle provincies zat de woningmarkt in de lift. In Limburg steeg de verkoop het sterkst (44,5 procent), in Utrecht het minst (7,7 procent).

Vergeleken met april 2017 nam het aantal verkopen het meest toe in Drenthe (35,2 procent). In Zeeland werd de kleinste plus genoteerd (8,2 procent).

Hypotheken

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei met ruim 28 procent toe tot 29.089. Ten opzichte van april ging het om een toename van 19,9 procent.

Er vonden 126 executieveilingen plaats, ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het Kadaster registreert transacties op het moment dat een notaris de verkoop laat inschrijven. Dat is het moment van eigendomsoverdracht.

Lees meer over:
Tip de redactie