De Nederlandse grootbanken vrezen te maken te krijgen met capaciteitsproblemen als ze binnenkort honderdduizenden klanten met een aflossingsvrije hypotheek actief moeten gaan benaderen.

Dat blijkt maandag uit een rondgang langs de vier grootste banken door Het Financieele Dagblad (FD).

Klanten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogelijk in de problemen komen aan het einde van de looptijd van hun hypotheek.

Banken zijn bang dat ze zoveel medewerkers in moeten zetten om deze klanten te benaderen, dat hun hypotheekapparaat vastloopt.

Er zijn in Nederland ongeveer 1,1 miljoen huishoudens met een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. In 2031 valt de fiscale aftrekbaarheid van veel van deze hypotheken weg.

De vier banken vinden dat ze zelf op de goede weg zijn met de aanpak van mogelijke probleemklanten. Deze groep zou uit hooguit tienduizenden klanten bestaan.

Van de AFM mogen banken beginnen met de klanten die de meeste kans hebben in de problemen te komen. Dat zijn de huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek van meer dan 100 procent van de woningwaarde, die dicht bij de einddatum zitten. Uiteindelijk zullen de banken echter een grotere groep moeten analyseren.