Het aantal hypotheekaanvragen is opnieuw gestegen. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) noteerde in de eerste vijf maanden van 2017 nagenoeg 154.500 hypotheekaanvragen.

Dit is 16 procent meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar, maakt HDN donderdag bekend. Het aantal aanvragen lag toen op ongeveer 132.600.

In april dit jaar noteerde het dataplatform een daling van het aantal aanvragen, maar in mei nam het aantal weer toe met 27 procent ten opzichte van april. Er zijn afgelopen maand maand ruim 34.600 hypotheekaanvragen gedaan. 

Beste ooit gemeten

Het HDN spreekt van het hoogste aantal aanvragen voor de maand mei in zes jaar. Het platform begon met tellen in 2012. Tevens stelt het HDN dat de eerste vijf maanden van 2017 de beste zijn die het platform ooit gemeten heeft. Een verklaring voor de goede resultaten kan het HDN niet geven.

HDN-directeur Dorine van Basten zeil in april tegen NU.nl dat het interessant wordt om te zien hoe de hypotheekmarkt zich in 2017 verder ontwikkelt, omdat "de voorraad van te koop staande woningen afneemt". 

Opdroogt

Ook wees ze erop dat de oversluitmarkt opdroogt. "Veel consumenten hebben in de afgelopen maanden hun hypotheek overgesloten naar een nieuwe, vaak langere rentevaste periode."

HDN is een een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. De organisatie registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.