Banken rekenen nog steeds te veel boeterente aan klanten die hun hypotheek laten oversluiten. Ook ontbreekt het in veel gevallen nog aan heldere uitleg over hoe de boete precies is berekend.

Dat staat in een nieuw onderzoek van de Consumentenbond en hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam in maart nog met een richtlijn naar buiten over wat banken bij het oversluiten voor vergoeding mogen vragen. Dat was volgens de onderzoekers bedoeld om in het voordeel van de consument te werken, maar sindsdien zouden de boetes bij sommige aanbieders zelfs omhoog zijn gegaan. Dit zou het geval zijn bij Rabobank, Obvion en BNP Paribas.

SNS komt van de grootbanken het slechtst uit het onderzoek naar voren. Daar zouden de boeteberekeningen het vaakst in het nadeel van de consument uitvallen. Alleen Triodos Bank berekende nooit te veel boeterente, aldus het onderzoeksrapport.

Volksbank

De Volksbank, het financiële concern achter SNS, stelde in een reactie achter de manier te staan hoe het de boeterente nu berekent. Deze is volgens een woordvoerder wel degelijk in lijn met de nieuwe richtlijnen van de AFM. De Volksbank is daarom benieuwd naar de precieze data die de Consumentenbond en Ikbenfrits.nl voor dit onderzoek hebben gebruikt.

Ikbenfrits.nl constateerde in maart al dat banken sinds het ingaan van nieuwe regelgeving in juli vorig jaar bij tienduizenden mensen te veel aan boeterente in rekening hebben gebracht. Per geval zou het gaan om ongeveer 3.000 euro die consumenten terug zouden moeten krijgen.

Diverse grote banken beloofden toen meteen al dat zij consumenten zouden gaan vergoeden.