'Drie kwart van studenten betaalt te veel huur'

73 procent van de studenten betaalt te veel huur. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 55 euro per maand. Uitschieters zijn Amsterdam en Utrecht, waar studenten zo'n 100 euro per maand te veel betalen.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De situatie is ten opzichte van 2015 niet verbeterd.

''De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur", aldus de LSVb.

Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels."

De studentenvakbond maakt van 8 tot en met 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten.

De rapportage van de LSVb wordt jaarlijks uitgebracht op basis van gegevens, verzameld met de online kamercheck (www.checkjekamer.nl). In 2016 waren er zesduizend studenten die de check invulden, een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Lees meer over:
Tip de redactie