Nu de lente is begonnen, kunnen mensen met groene vingers hun hart ophalen. Voor een tuin die voldoet aan de trends van 2017 is het verstandig een eetbare of natuurlijke tuin aan te leggen.

"Het blijft natuurlijk een heel persoonlijk iets, hoe je je tuin wil inrichten", vertelt Jos Jonkers van Jonkers Hoveniers aan NU.nl.

Toch zijn er volgens Jonkers trends die al enkele jaren zichtbaar zijn, zoals de eetbare tuin. "Dingen als permacultuur en het aanleggen van moestuintjes krijgen steeds meer aandacht. Duurzaamheid speelt een grotere rol, en terecht, wat mij betreft."

Je kunt bij een eetbare tuin denken aan kruiden, zoals munt en bieslook, maar ook aan fruitbomen of -planten. Je hoeft geen grote tuin te hebben om daarmee aan de slag te gaan. "Zelf heb ik op mijn balkon een kleine appelboom", aldus Jonkers. "Die is zelfbestuivend en er komen ook nog appels aan."

Verlengstuk van de woning

Andere trends zijn onder meer de natuurlijke tuin, waarin de natuur z'n gang mag gaan, de eenvoudige tuin en de tuin die een verlengstuk is van de woning. "De inrichting van je huis loopt dan over in die van je tuin."

De winter en het voorjaar zijn volgens Jonkers de beste tijd om aan de slag te gaan in de tuin. "Het liefst vóór het groeiseizoen." Verder is het verstandig om vooral in het begin de onkruidgroei aan te pakken. "Hoe later het wordt in het seizoen, hoe minder werk je er dan relatief gezien mee hebt."

Als het lange periode heel warm is, doe je er verstandig aan je planten of bomen extra water te geven. "Het liefst doe je dat een of twee keer per week in grotere hoeveelheden", aldus Jonkers. "Dan moeten ze harder werken om al het water te kunnen opnemen en worden de wortels gestimuleerd om naar water op zoek te gaan. Geef je ze vaker extra water, dan kunnen ze "lui" worden."

Bekijk alles over wonen