De gemeente Amsterdam gaat de plannen voor een nieuwe vorm van erfpacht vermoedelijk aanpassen. Het nieuwe plan leidde de afgelopen weken tot een golf van kritiek.

"Het zal ons niet verbazen als er naar aanleiding van inspraakrondes aanpassingen worden gedaan", stelt een woordvoerder van wethouder Eric van der Burg zondag tegen de NOS.

Bijna vijfduizend mensen reageerden op de nieuwe plannen. In Amsterdam staan zeker 120.000 huizen op grond van de gemeente. Woningeigenaren kunnen de grond waarop hun huis staat kopen, maar er kan ook sprake zijn van erfpacht: een recht dat tussen eigendom en huur in zit.

In ruil voor een vergoeding mag de erfpachter dan de grond en de daarop staande woning gebruiken alsof hij eigenaar is.

Veel duurder uit

Een paar weken geleden presenteerde wethouder Van der Burg een nieuwe overstapregeling voor de 120.000 erfpachters. Zij hebben nu de optie om over te stappen op eeuwigdurende erfpacht, ofwel het afkopen van de erfpacht.

Volgens veel woningbezitters en makelaars zorgen de plannen ervoor dat veel woningbezitters straks veel duurder uit zijn. Sommige mensen vrezen zelfs te moeten verhuizen, omdat zij de extra kosten niet op kunnen brengen.

De erfpachtbedragen voor mensen die het recht niet willen afkopen, worden opnieuw berekend. Ook dit betekent voor veel huiseigenaren opeens veel extra kosten.

Grote paniek

Bovendien zou de berekening voor het vaststellen van de grondwaarde niet transparant zijn. Volgens de Nederlandse Vereniging van Erfpachters (NLVE) is het een slecht plan dat "grote paniek veroorzaakt".

Het voorstel gaat in mei naar de gemeenteraad.