Huizenbezitters van wie de rentevaste periode afloopt, kunnen op een meevaller van gemiddeld 150 euro per maand rekenen door een lagere rente.

De huiseigenaren gebruiken dit vooral om te sparen of om de hypotheek af te lossen, meldt platform Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, na een enquête onder 510 huizenbezitters.

Een derde van de eigenaren zet de hypotheekrente vervolgens weer voor een periode van tien jaar vast. 49 procent zet de rente vast voor tien jaar of langer. Een vijfde van de ondervraagden sluit over naar een andere hypotheekverstrekker.

Veruit de meeste mensen in de peiling, opgeteld 79 procent, zeggen de meevaller te gebruiken om extra te sparen of extra af te lossen. Een kleinere groep gaat de uitgaven verhogen.

Wijzer in Geldzaken waarschuwt dat een lagere hypotheekrente ook gevolgen heeft voor de belastingaangifte. Uit de enquête blijkt dat de helft van de woningeigenaren de voorlopige aangifte bij de Belastingdienst nog niet heeft aangepast op de lagere rente. Als de aangifte niet wordt aangepast, dreigt een naheffing.