De gemiddelde doorlooptijd van hypotheekaanvragen is gedaald van 54 dagen in oktober 2015 naar 34 dagen in december 2016.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een Kamerbrief. De gegevens zijn afkomstig van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een organisatie die ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland registreert.

Bijna de helft (46 procent) van de huizenkopers heeft binnen vier weken duidelijkheid, ongeveer 28 procent van de hypotheekaanvragen neemt meer dan zestien weken in beslag.

Zzp’ers en andere ondernemers moeten vaak langer wachten dan consumenten met een vast inkomen. 36 procent van de zzp’ers en 31 procent van de ondernemers krijgt binnen vier weken bericht. Voor consumenten met een vast inkomen wordt 49 procent van de hypotheekaanvragen binnen vier weken verwerkt.

Het onderzoek is uitgevoerd om de effecten van de invoering van de Europese hypothekenrichtlijn, de zogenoemde Mortgage Credit Directive (MCD) in kaart te brengen. Die is in juli vorig jaar ingegaan en heeft als doel een goed functionerende Europese hypotheekmarkt met meer onderlinge concurrentie en een gelijkwaardige bescherming van consumenten.

Inspanningen in de sector

De daling van de doorlooptijden bij hypotheken is niet toe te schrijven aan de MCD, maar aan "inspanningen in de sector", schrijft Dijsselbloem.

Hij wijst onder meer op een proef van IG&H Consulting die de fysieke werkgeversverklaring bij het aanvragen van een hypotheek overbodig maakt door gebruik te maken van gegevens van UWV. Daarnaast heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), vorig jaar een vernieuwde model-werkgeversverklaring gepubliceerd, die digitaal kan worden afgehandeld.

Ook wordt het door de perspectiefverklaring, een initiatief van Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis, ook voor consumenten met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger om een hypotheek aan te vragen. Met deze verklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid.

Dossiervoorbereiding

Volgens kredietverstrekkers kan een hypotheek binnen een week rond zijn. Het zijn vaak onvolkomenheden in de dossiervoorbereiding die voor vertraging zorgen.

"Ik zou consumenten dan ook adviseren zich voorafgaand aan de woningaankoop te oriënteren op de verschillende financieringsmogelijkheden en hypotheekvoorwaarden en te bekijken welke informatie een hypotheekverstrekker nodig heeft om een aanvraag in behandeling te kunnen nemen", aldus Dijsselbloem.