Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Meer flexwerkers kunnen hypotheek aanvragen met perspectiefverklaring

Meer flexwerkers kunnen vanaf volgend jaar een speciale verklaring van hun uitzendbedrijf gebruiken voor het aanvragen van een hypotheek.
Door NU.nl

Negen uitzendondernemingen sluiten zich aan bij de zogenoemde perspectiefverklaring, maakt branchevereniging ABU donderdag bekend. 

In de verklaring staat informatie over het toekomstige inkomen dat de flexwerker naar verwachting kan verdienen. De verklaring is gebaseerd op een analyse van de arbeidsmarktpositie van de flexkracht die een hypotheek wil hebben. 

Daarbij wordt onder meer gekeken naar het cv, de werkervaring, referenties en persoonlijke gesprekken. Om in aanmerking te komen, moeten de uitzendkrachten minimaal een jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn.

Initiatief

De perspectiefverklaring begon als een initiatief van uitzendconcern Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis (VEH). Nu is de verklaring alleen nog te gebruiken door flexwerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht. 

Vanaf volgend jaar geldt dit ook voor krachten die werken via Adecco Group Nederland, Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, Young Capital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower. 

De verklaring wordt momenteel geaccepteerd door ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS.

Na het eerste kwartaal in 2017 wordt de perspectiefverklaring geëvalueerd. Als de bevindingen positief zijn, kunnen meer Nederlandse uitzendbureaus en geldverstrekkers zich aansluiten.

Logisch

"Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning", stelt directeur Jurriën Koops van ABU.

Volgens Koops kunnen hypotheekverstrekkers de drempels voor het verkrijgen van een hypotheek verlagen door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van naar baanzekerheid.

Standaard

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij VEH: "Nu meer uitzendorganisaties zich aansluiten, kunnen steeds meer mensen met een flexibel arbeidscontract een hypotheek afsluiten om een huis te kopen", meent manager belangenbehartiging Nico Stolwijk van VEH. 

"Hierdoor kan de perspectiefverklaring uitgroeien tot de standaard in de markt voor iedereen die een bestendig inkomen verdient zonder vast arbeidscontract."


Lees meer over:

WonenFlexwerkers

Aanbevolen artikelen