Als woningcorporaties niet snel meer huurwoningen gaan bouwen, dreigt een strafmaatregel.

Dat zegt minister Stef Blok (Wonen) vrijdag in een interview met het AD.

Uit cijfers van de toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties blijkt dat corporaties in 2015 zo'n 5,5 miljard euro hebben verdiend. De minister is ontevreden, omdat de corporaties in hetzelfde jaar nog minder hebben geïnvesteerd dan in het jaar ervoor.

"Woningcorporaties zijn gierig. Ze zitten hun stuivers te poetsen in plaats die in te zetten", zegt hij in de krant. Blok heeft de corporaties gedreigd dat de politiek het geld bij ze weg zal halen als ze niet gaan investeren.

De vereniging van woningcorporaties Aedes kondigde donderdag aan dat ze van plan zijn meer te investeren. Volgens Blok volgt de aankondiging na een gesprek tussen hem en de corporaties.

"Ik heb hen deze week in een bestuurlijk overleg gemeld dat er nieuwe cijfers aankomen en dat die reden geven voor een stevige waarschuwing. Nu komen ze vliegensvlug met een persbericht. Maar ik wil resultaat zien", aldus de minister. Hij roept ook gemeenten op om voor bouwlocaties te zorgen.

Woonbond

De Woonbond vindt dat er nog onvoldoende wordt geïnvesteerd door corporaties en dat de huren "onbetaalbaar" zijn geworden.

"Corporaties en Blok moeten stoppen met naar elkaar wijzen, terwijl de huurder kind van de rekening is", stelt directeur Ronald Paping van de Woonbond. "Ze moeten inzetten op voldoende betaalbare huurwoningen en het weer betaalbaar maken van de huren."

Volgens de Woonbond moet Blok de corporaties stimuleren om meer te investeren: "Op het gebied van betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van woningen worden de problemen alleen maar groter."