Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zzp'ers kunnen eerder hypotheek met NHG krijgen

Zzp'ers kunnen vanaf 1 december sneller een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten.
Door NU.nl

Voortaan kunnen zzp'ers al na twaalf maanden zelfstandig ondernemen een NHG-hypotheek krijgen, meldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dinsdag. Voorheen moesten zij minstens drie jaar als zelfstandige gewerkt hebben.

Zzp'ers kunnen vanaf december bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een NHG-hypotheek terecht. Per 1 januari doen ook Woonfonds en NIBC Direct mee aan dit initiatief. Mogelijk sluiten ook andere hypotheekverstrekkers zich nog aan.

"Hiermee heeft de zzp'er direct een brede keus. Andere geldverstrekkers zullen op korte termijn gaan volgen", verwacht directeur Beleid en Ontwikkeling Dylan Dresens van het WEW. De zzp'ers kunnen een NHG-hypotheek krijgen voor een woning met een koopsom tot 231.132 euro.

Hoge drempels

De organisatie die de NHG uitvoert, benadrukt dat ruim 1,28 miljoen Nederlanders als zzp'er hun hoofdinkomen verdienen. Volgens de organisatie ervaren veel van deze zelfstandige ondernemers "hoge drempels" bij het financieren van een eigen woning: "Zelfstandigen en hun hypotheekadviseurs lopen nog regelmatig tegen moeilijkheden aan bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek."

"Het WEW stelt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm."

Experts

Het WEW werkt samen met experts die het toetsinkomen van de zzp'er kunnen vaststellen op een manier die beter zou aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt. Daarna wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.

Het inschakelen van de experts moet het voor de hypotheekadviseurs makkelijker maken om de hypotheekaanvraag af te handelen.

De Nationale Hypotheek Garantie is bedoeld als vangnet. Huiseigenaren met betalingsproblemen kunnen een beroep op het fonds doen. Soms kan een gedwongen verkoop nog voorkomen worden. Maar als het huis toch met verlies verkocht moet worden, dan kan het WEW een restschuld kwijtschelden.


Lees meer over:

WonenZzp'ers

Aanbevolen artikelen