ABN Amro verhoogt vrijdag de hypotheekrente voor leningen met verschillende looptijden. Ook andere hypotheekverstrekkers hebben dit onlangs gedaan.

De rentes voor leningen met een 10-jarige en 15-jarige looptijd stijgen met 0,1 procentpunt, bevestigt een woordvoerder van ABN Amro woensdag na berichtgeving van de NOS en het Financieele Dagblad. Voor leningen met een 20-jarige looptijd, geldt een verhoging van 0,2 procentpunt.

Ook voor andere looptijden gaan andere tarieven gelden. De bank stelt dat dit te maken heeft met de koers van de kapitaalmarktrente.

Rabobank heeft de hypotheekrente vorige week al met 0,1 procentpunt laten stijgen voor leningen met een rentevaste periode van acht tot en met dertig jaar.

Dochterbedrijf Obvion deed hetzelfde voor hypotheken met een rentevaste periode van vijf tot en met twintig jaar. "Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente", liet Obvion toen weten.

Dinsdag werd duidelijk dat ook Munt Hypotheken de rente op een 10-jarige lening met 0,25 procentpunt verhoogt. BLG Wonen heeft de rente met 0,1 procentpunt verhoogd. Bij deze aanbieder gaat het om hypotheken met looptijden van één tot en met twaalf jaar.

ING heeft in oktober al aangekondigd het rentetarief voor een aantal hypotheken te verhogen met 0,35 procentpunt. Het gaat om leningen met een rentevaste periode van een jaar.

Kapitaalmarktrente

De verhogingen lijken samen te hangen met de kapitaalmarktrente. Dat is de zogenoemde lange rente voor bijvoorbeeld staatsleningen met een looptijd van minstens twee jaar. Die kapitaalmarktrente is in de afgelopen periode flink gestegen. Zo steeg de rente voor 10-jarige Nederlandse staatsleningen van 0,01 procent eind september naar ruim 0,5 procent op maandag.

Er zijn een aantal zaken die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Dan kan het gaan om het presidentschap van Donald Trump, het mogelijk aflopen van het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) in maart 2017 en het verloop van de Brexit.

Wisselvalliger

"Het constante beeld van de afgelopen jaren met alleen maar rentedalingen zal de komende maanden waarschijnlijk vaker een wisselvalliger beeld geven", analyseerde hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep onlangs nog.

Maar niet bij elke wijziging van de lange rente passen hypotheekverstrekkers hun rentes aan. Ook duurt het altijd even voordat hypotheekverstrekkers hun rentes hierop aanpassen.

"Hoewel de kans op renteverhogingen toeneemt, is de verwachting niet dat de rente enorm omhoog zal gaan", aldus Van Bruggen Adviesgroep. "Voor de komende jaren worden nog steeds relatief lage hypotheekrentes verwacht."

Beleggers rekenen erop dat de Amerikaanse overheid onder Trump fors gaat investeren en dat er belastingverlagingen aankomen, verklaart econoom Bert Colijn van ING. Dat zorgt naar verwachting voor een hogere inflatie in de VS, wat weer stuwend werkt voor de lange rente.

Spaarrente

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro laat woensdag in een reactie weten dat consumenten er niet op kunnen rekenen dat ook de rente op hun spaargeld binnenkort zal stijgen.

Banken baseren de hoogte van hun hypotheekrentes en spaarrentes namelijk op verschillende marktrentes. Waar banken hun hypotheekrentes vooral baseren op de lange rente, kijken ze voor de spaarrente vooral naar de korte rente.

De ECB heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen. De spaarrentes bevinden zich daardoor al een hele tijd op een erg laag niveau. De Europese Centrale Bank (ECB) is voorlopig nog niet van plan om zijn belangrijkste rentetarief te verhogen. Volgens Colijn zorgt dat ervoor dat de korte rente nog wel een tijdje laag zal blijven. De ING-econoom denkt dat dit op zijn minst het geval zal zijn tot halverwege volgend jaar.