Bij ING, ABN Amro en de Rabobank is het niet mogelijk om de limiet voor roodstaan te verlagen tot 250 euro. Sommige klanten hebben hiernaar gevraagd vanwege recent aangepaste regels bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Het is bij de drie grootbanken alleen mogelijk om rood te staan tot 500 euro, meldt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag na een rondgang.

BKR kondigde onlangs aan ook kleinere kredieten met een kortere looptijd te registreren. Vanaf 1 december gaat de organisatie ook registreren welke consumenten minstens 250 euro rood kunnen staan. Ongeacht of zij daadwerkelijk rood staan. Nu geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan.

Bij ASN Bank, onderdeel van de Volksbank (voorheen SNS), kunnen klanten wel een limiet van 250 euro instellen. Bij zusterbanken SNS en Regiobank bestaat de optie van 250 euro niet, maar is het wel mogelijk om het limiet op 100 of 200 euro in te stellen.

Mogelijkheid

Een woordvoerder van ING zegt tegen de krant dat de bank de mogelijkheid onderzoekt om ook limieten van 250 euro of minder in te stellen. Voorheen bestond deze mogelijkheid bij de bank wel. Sommige klanten hebben dit nog altijd.

Rabobank zegt dat klanten geen verzoek hebben ingediend voor lagere limieten. ABN Amro stelt geen plannen te hebben om de roodstand aan te passen. De operationele kosten zouden bij een limiet van 250 euro "veel zwaarder" wegen dan bij een limiet van 500 euro.

Hypotheek

De aanpassing bij BKR hangt samen met gewijzigde Europese richtlijnen. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde dat een BKR-registratie een groot effect heeft op de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. 

Maar BKR en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) spreken dit tegen. De organisaties wijzen erop dat consumenten nu ook al aan hun hypotheekverstrekker moeten laten weten of zij rood mogen staan of schulden hebben. Bovendien heeft de maatregel effect voor kopers die een in verhouding tot hun inkomen relatief hoge hypotheek willen afsluiten.

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn bij BKR geregistreerd. Ruim negen op de tien geregistreerden hebben geen betalingsachterstanden. Een hypotheekverstrekker kan dan zien dat deze consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen.