Het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek is het afgelopen halfjaar verder afgenomen. 

Het aantal woningbezitters met betalingsproblemen daalde met ruim drieduizend naar 107.310, maakt het Bureau Krediet Registratie (BKR) maandag bekend.

In april van dit jaar meldde BKR ook al een daling. Daarmee lijkt de positieve trend door te zetten, aldus de organisatie. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek afgenomen met 5 procent.

Sinds 2008 verdrievoudigde het aantal mensen met betalingsproblemen op de hypotheek. In juli 2015 werd een piek bereikt van ruim 113.000 mensen.

Volgens Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR, is de daling toe te schrijven aan de verbetering van de economie.

"Werkloosheid is een belangrijke factor bij financiële problemen en ook hier zien we een positieve ontwikkeling. Daarnaast is banken er veel aan gelegen om klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek te helpen bij het vinden van een oplossing. Ook helpt het dat er steeds minder huizenbezitters met hun hypotheek 'onder water' staan", aldus Van den Bosch.

BKR spreekt van een betalingsprobleem op de hypotheek bij een achterstand van meer dan 120 dagen. Vanaf volgend jaar zal BKR achterstanden al na drie maanden registreren.