Directeur Gerjoke Wilmink van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit voor het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen.

Het instituut is bezorgd over de stijgende woonlasten. Volgens het Nibud is het kopen van een huis of het huren van een vrijesectorwoning zo duur geworden, dat huishoudens met een middeninkomen, een inkomen van tussen de 38.000 en 40.000 euro bruto, inmiddels moeilijker rond kunnen komen dan mensen met een minimuminkomen.

Volgens Wilmink kan het beschikbaar maken van sociale huurwoningen voor huishoudens met een iets hoger inkomen een van de oplossingen zijn.

"Voor een gezin met kinderen ligt dat nu op een bruto-inkomen van 30.000 euro. Om woonproblematiek aan te pakken, kun je kijken of voor bepaalde gezinssamenstellingen die grens naar boven kan worden opgerekt", stelt Wilmink maandag.

Verder denkt Wilmink dat politiek Den Haag ook kan kijken naar de effecten van belastingmaatregelen. "Je ziet ook bij middeninkomens dat door allerlei belastingmaatregelen er netto steeds minder overblijft. Dus ook daar kun je naar kijken."