Koopwoningen 5,9 procent duurder in september

Koopwoningen zijn in september met 5,9 procent in prijs gestegen vergeleken met een jaar geleden. Dit is een kleinere toename dan in augustus, toen de prijzen van koopwoningen op jaarbasis met 6 procent stegen.

Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

In vergelijking met het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen nu 12,9 procent hoger. Afgezet tegen de piek in 2008 liggen de woningprijzen nog 11,4 procent lager.

Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

Het Kadaster meldde eerder al dat er in september 21.009 verkochte woningen zijn geregistreerd. Dat waren er 22,3 procent meer dan een jaar eerder.

Utrecht

Het CBS stelt verder dat koopwoningen in de stad Utrecht in het derde kwartaal voor het eerst weer duurder waren dan voor het uitbreken van de kredietcrisis. In Amsterdam ligt de gemiddelde huizenprijs al drie kwartalen boven dat niveau.

De gemiddelde prijs in de gemeente Utrecht piekte in het derde kwartaal van 2008. Daarna zakte de prijs met ruim 17 procent tot een dieptepunt halverwege 2013. Ruim drie jaar later, is de gemiddelde prijs bijna 2 procent hoger dan in 2008.

Noord-Holland

In alle provincies en de vier grote steden waren woningen in het derde kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Noord-Holland toonde opnieuw de grootste prijsstijging. Het ging in dit geval om een toename van 9 procent. Dit is vooral te danken aan de prijsstijging van 14 procent in Amsterdam.

In de provincies Utrecht (6,9 procent) en Groningen (6,7 procent) was de stijging ook groter dan het landelijk gemiddelde (5,6 procent). Net als in de steden Utrecht (9,8 procent), Den Haag (8,4 procent) en Rotterdam (7,5 procent).

Ook blijkt dat met appartementen het meest in prijs gestegen zijn (bijna 8 procent). Dit heeft te maken met de prijsstijgingen in grote steden waar relatief veel appartementen zijn. De prijs van vrijstaande woningen is met 4,3 procent het minst gestegen.

Lees meer over:
Tip de redactie