Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
huren huurhuis te huur

Woonbond eist voor huurders 365 miljoen terug

De Woonbond stapt namens honderdduizenden huurders naar de rechter om het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. De belangenorganisatie van huurders laa woensdag weten dat het naar schatting om 365 miljoen euro gaat.
Door ANP/NU.nl

De actie is gericht tegen de Belastingdienst en de verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Sinds de zomer van 2013 mogen verhuurders van sociale huurwoningen de huren extra verhogen voor bepaalde inkomensgroepen.

Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten woningcorporaties en andere verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd. De fiscus deelde overigens niet het exacte bedrag, maar vertelde alleen in welke inkomenscategorie iemand viel.

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was, omdat in de wet niet expliciet stond dat de Belastingdienst de verplichting had om de gegevens te verstrekken. Daarom eist de Woonbond dat de huurverhogingen worden teruggedraaid.

Eisen

Eerder dit jaar liet de Woonbond al weten een rechtszaak te overwegen om namens de huurders te veel betaalde huur terug te eisen. De belangenorganisatie zag daar nog even van af en probeerde via overleg met verhuurders en de Belastingdienst tot een oplossing te komen.

Volgens de Woonbond voelden die partijen er niets voor rond de tafel te gaan zitten. "De Woonbond heeft daarom geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een procedure", aldus de organisatie voor huurders.

De Woonbond stuurt aan op een collectieve regeling voor alle gedupeerde huurders. Die hoeven zich hiervoor niet aan te melden.


Lees meer over:

woonbondHuurverhoging

Aanbevolen artikelen