Huiseigenaren en makelaars lopen nog niet warm voor het online verkopen van woningen. Dat is de voorlopige uitkomst van een pilot van makelaarsvereniging NVM.

De vereniging hoopte dat er in de afgelopen vijf maanden tenminste honderd woningen in Amsterdam en Groningen via internet verkocht zouden worden. Uiteindelijk werd maar ongeveer een kwart van dat doel gehaald, meldt de Volkskrant dinsdag. 

De pilot liep bij twintig makelaarskantoren. Deelnemers moesten zich registreren bij een makelaar, konden het huis bekijken en vervolgens anoniem online een bod uitbrengen en ontbindende voorwaarden aanvinken.

De verkopers mochten het hoogste bod negeren en een andere bieder selecteren. In Amsterdam werden maar vijf woningen op deze manier verkocht.

Verkopers zijn volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma bang dat de opbrengst bij een online bieding lager uitvalt dan bij een bieding via een gesloten envelop. 

Blinde biedingen

De vereniging wilde met online bieden een alternatief bieden voor blinde biedingen waarbij meerdere geïnteresseerden voor een afgesproken moment een bod op papier uitbrengen. Kandidaatkopers weten niet hoeveel er geboden is en de verkopers kunnen alsnog onderhands afspraken maken met iemand die in tweede instantie meer wil bieden.

"Kopers willen juist graag inzicht in andere biedingen. Online bieden geeft dat inzicht." 

De eerste conclusie is volgens de NVM dat het voor kopers werkt, maar dat het onzeker is of voldoende verkopers mee willen doen. De organisatie is nog bezig met de evaluatie van de proef. 

Moeilijk

"Het blijkt ontzettend moeilijk verkopers te vinden die dit willen", zegt voorzitter Sven Heinen van Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) tegen de krant. En makelaars zouden bang zijn voor verlies van handel en invloed op het verkoopproces. "Kennelijk is de makelaarswereld erg conservatief."

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het jammer dat het experiment niet is gelukt. De belangenorganisatie denkt dat dit te maken kan hebben met angst voor een tegenvallende opbrengst. "Wellicht kan het biedsysteem nog worden aangepast. Want meer transparantie op de huizenmarkt is van harte welkom", aldus VEH.