Banken moeten verplicht worden om consumenten te helpen bij het oversluiten van een hypotheek of het herzien van hun rentevaste periode. 

Dat wil PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, zo laat hij weten aan NU.nl.

"Zodra klanten vragen om informatie over rentemiddeling of het oversluiten van een hypotheek, zijn banken en andere hypotheekverstrekkers niet verplicht hieraan mee te werken. Dat moet veranderen", aldus Nijboer.

De PvdA wil dat banken hun klanten beter over de mogelijkheden informeren en er tegelijkertijd voor waken dat zij te hoge rentes betalen. Door mee te denken en goed te adviseren, profiteren consumenten van een lage rente en voorkom je dat mensen in financiële problemen komen, aldus Nijboer.

Hij zal dinsdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vragen om de zorgplicht voor banken wettelijk uit te breiden.

Met rentemiddeling kunnen huiseigenaren hun hypotheeklasten verlagen door een nieuwe, rentevaste periode af te spreken.

Omdat veel huiseigenaren bij hun hypotheek hun rente vast hebben gezet, profiteren zij niet van de huidige lagere rente. Aan het afsluiten van een nieuwe rentevaste periode zit bovendien een boete verbonden, die kan oplopen tot tienduizenden euro's.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet erop toezien of de banken zich ook aan de afspraken houden. De toezichthouder adviseerde de regering al dat hypotheekverstrekkers klanten moeten waarschuwen voor te hoge rentes bij overstappen. De PvdA wil dat Dijsselbloem het advies van de AFM nu overneemt.