Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat taxateurs er te lang over doen om problemen binnen de branche op te lossen.

De taxatiebranche moet volgens AFM sneller komen tot betere taxaties van woningen en vastgoed, stelt de toezichthouder zondag in de uitzending van het KRO-NCRV-programma De Monitor. De taxatierapporten moeten eenduidiger, inzichtelijker en reëler worden.

Uit onderzoek van De Monitor zou blijken dat taxateurs zich regelmatig laten beïnvloeden door hun opdrachtgever, meestal de koper van een woning.

De taxateur moet objectief de waarde van een huis vaststellen. Toch gebeurt het dat een woning zo wordt getaxeerd dat het de koper goed uitkomt. Als de taxatiewaarde hoger uitvalt, kan de koper bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen.

Risico

AFM stelt dat te hoog getaxeerde woningen risicovol zijn voor de financiële sector. Taxateurs die dansen naar de pijpen van een klant, kunnen volgens de toezichthouder zelfs bijdragen aan een nieuwe crisis op de woningmarkt.

AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) riepen taxateurs twee jaar geleden al op hun werkwijze te verbeteren. AFM heeft er wel vertrouwen in dat de branche de problemen op gaat lossen, maar vindt dus dat dit sneller moet gebeuren.

Controle

Er is inmiddels tuchtrecht en een centraal register voor taxateurs. En er zijn regels opgesteld waar een taxateur aan moet voldoen. Op dit moment wordt alleen nog niet gecontroleerd of de taxateurs zich daar daadwerkelijk aan houden.

Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) erkent dat dingen beter kunnen en belooft dat de controle op het functioneren van de taxateurs snel geregeld zal worden.

De Monitor wordt zondagavond om 22.35 uur uitgezonden op NPO 2.