Consumenten die op zoek zijn naar een koopwoning, hebben in de Amsterdamse wijk De Baarsjes de minste keuze.

In de afgelopen vier kwartalen hadden geïnteresseerden in die wijk gemiddeld 1,4 koopwoningen om uit te kiezen, meldt het KRO-NCRV-programma De Monitor woensdag op basis van gegevens van makelaarsvereniging NVM.

Het gemiddelde van De Baarsjes is flink lager dan het landelijk gemiddelde van zo'n tien woning per potentiële koper.

In Wieringerwaard in de gemeente Anna Paulowna is het aanbod het grootst. Daar kunnen kopers uit gemiddeld 187,6 huizen kiezen.

Verkopersmarkt

Er zijn in Nederland 29 wijken waar woningzoekers uit vier of minder koophuizen kunnen kiezen. Plekken met een aanbod van nul tot vijf woningen per koper worden door NVM gezien als een verkopersmarkt.

Verkopers in deze markten profiteren daarvan, omdat het aanbod relatief klein en de vraag juist groot is. In wijken waar vijf tot tien woningen per koper worden aangeboden, is volgens NVM sprake van een evenwichtige markt.

Amsterdam

Amsterdamse wijken vullen de eerste zeven plekken van de lijst van de 29 wijken met de meest krappe woningmarkt. Na De Baarsjes volgen Bos en Lommer (1,4), Oost/Watergraafsmeer (1,6) en Oud-West (1,8). Het getal van Bos en Lommer is afgerond ook 1,4, maar valt iets hoger uit dan dat van De Baarsjes. De Amsterdamse wijken Slotervaart/Overtoomse Veld (3,6) en Zeeburg (3,7) komen lager op de lijst voor.

De wijk Zuid in Utrecht, waar Tolsteeg, Hoograven en Lunetten onder vallen, is de hoogst genoteerde Utrechtse wijk (2,6). Utrecht komt in totaal vier keer voor in de top 29.

Daarnaast komen ook wijken in Haarlem en Groningen relatief vaak voor in de lijst. De genoemde Groningse wijken zijn de enige wijken in het overzicht die niet in de Randstad liggen.