De verschillen in prijzen voor bouwvergunningen die gemeenten hanteren, blijven groot. Zo kost een kleine verbouwing in de gemeente Leiden dit jaar 38 euro, terwijl voor een vergunning voor een vergelijkbare verbouwing in Son en Breugel 869 euro neergeteld moet worden.

De verschillen zijn "groot en onverklaarbaar", zo stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag op basis van onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren door Bouwkostenbureau IGG Bouweconomie.

Een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kost in Tytsjerksteradiel, Venlo en Ameland minder dan 2.000 euro. In Sittard-Geleen, Son en Breugel en Zeist kost de vergunning echter meer dan 6.000 euro. Eindhoven is met 7.740 euro het duurst.

"Sussende woorden van gemeenten over het alleen in rekening brengen van de werkelijk gemaakte kosten van een bouwvergunning hebben niets veranderd aan de grote onderlinge verschillen, of aan de enorme jaarlijkse schommelingen", zegt directeur Cindy van de Velde van de belangenvereniging.

Beperkte stijging

De kostenstijging is landelijk gezien beperkt. Een kleine bouwvergunning is gemiddeld 1,2 procent duurder geworden, terwijl de prijs voor een vergunning voor een nieuwbouwwoning 1,5 procent is gestegen.

Er zijn echter uitschieters. In de gemeente Edam-Volendam is de prijs voor een vergunning voor kleine verbouwing dit jaar verdubbeld van 300 euro naar 600 euro, terwijl de prijs in de gemeente Halderberge met ruim 60 procent gedaald is.

Volgens de VEH zijn de verschillen te verklaren doordat gemeenten eigen rekenmethoden hanteren. Ook wordt er geschoven met de kosten binnen de gemeentelijke legesverordening.

Bij alle 390 gemeenten is gevraagd naar de vergunningskosten voor een kleine verbouwing van 10.000 euro en voor de bouw van een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 130.000 euro.