Vooral in de Randstad worden huurwoningen in de vrije sector duurder. In de zes grootste steden van Nederland stegen de huurprijzen in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder.

In heel Nederland wordt nu gemiddeld per maand 13,50 euro per vierkante meter betaald, een stijging van 6,2 procent op jaarbasis, meldt huurwoningplatform Pararius dinsdag.

In Rotterdam stegen de prijzen van huurwoningen het meest. In het tweede kwartaal ging het om een stijging van 6,9 procent. In die stad wordt nu 14,22 euro per vierkante meter betaald. Niet eerder was de gemiddelde huurprijs in Rotterdam zo hoog. De stad nadert daarmee het gemiddelde van Den Haag (14,46 euro per vierkante meter).

Amsterdam en Den Haag volgen met prijsstijgingen van respectievelijk 6,3 procent en 5,4 procent. In Utrecht steeg de huurprijs met 1,9 procent, in Eindhoven met 1,2 procent en in Tilburg met 1 procent.

Amsterdam blijft de stad met de duurste vrije sector. Daar wordt een gemiddelde prijs van 21,98 euro per vierkante meter per maand betaald. Amstelveen (18,46 euro) en Haarlem volgen (15,85 euro).

Noord-Holland

Met name in de provincies Noord-Holland (19,54 euro), Zuid-Holland (13.48 euro) en Utrecht (13,22 euro) stijgen de huurprijzen. Buiten de Randstad is de groei veel gematigder. Op enkele steden na, zoals Arnhem en Deventer.

Volgens algemeen directeur Jasper de Groot van Pararius maakte met name Noord-Holland "een enorme spurt" onder aanvoering van Amsterdam en omgeving. "In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterkte toename van de huurprijs", aldus De Groot.

Friesland is met een gemiddelde prijs van 8,17 euro de goedkoopste provincie. Ook in Drenthe (8,22 euro) en Flevoland (8,35 euro) liggen de prijzen ver onder het landelijk gemiddelde.

Aanbod

De Groot ziet de vraag naar tijdelijke en snel toegankelijke woonruimte groeien. Dat komt onder meer doordat mensen tegenwoordig sneller van baan wisselen en meer mensen in de stad willen wonen.

"Deze mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning", stelt De Groot. "En zij zijn niet in de positie om te kopen. Een groter middelduur segment met huurprijzen tussen de 700 en 1.000 euro per maand zou uitkomst bieden."