Nederlandse huishoudens betalen een hogere prijs voor aardgas dan gemiddeld in de Europese Unie. Elektriciteit is in Nederland wel relatief goedkoop.

In de laatste zes maanden van 2015 betaalden Nederlandse consumenten ruim 75 eurocent per kubieke meter aardgas, blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld genomen waren huishoudens binnen de EU voor dezelfde hoeveelheid gas 69,1 eurocent kwijt.

Slechts in vier EU-landen waren huishoudens eind vorig jaar duurder uit dan in Nederland. Het gaat om Zweden, Portugal, Spanje en Italië. In Roemenië was gas het goedkoopst.

Hoog

De gasprijs is al jaren relatief hoog in Nederland. De prijs is in vijf jaar tijd gestegen van 65 eurocent naar ruim 75,4 eurocent in 2015. Dat heeft vooral te maken met de gestegen belastingen op aardgas. 

De basisprijs, dat is de consumentenprijs zonder belastingen, is in dezelfde periode met 0,9 eurocent per kubieke meter gestegen. De belastingen gingen met 9,5 eurocent omhoog.

Alleen Deense en Zweedse consumenten hebben vorig jaar hogere belastingen op gas betaald dan huishoudens in Nederland.

Vorig jaar was een Nederlands huishouden zo'n 1.200 euro kwijt aan aardgas.

Energiekosten

Elektriciteit

De prijs voor elektriciteit lag eind 2015 in Nederland juist 2,7 eurocent onder het EU-gemiddelde. Nederland stond vorig jaar met een prijs van 18,33 eurocent per kWh op de twaalfde plaats van alle lidstaten.

Vijf jaar eerder viel Nederland nog in de top tien van duurste lidstaten. En in 2007 zelfs in de top drie.

In Nederland is de basisprijs voor elektriciteit in de afgelopen vijf jaar gedaald. In dezelfde periode steeg de gemiddelde basisprijs in de EU juist.

Nederlandse huishoudens gaven in heel 2015 gemiddeld bijna 580 euro uit aan elektriciteit.