Belangenorganisatie VvE Belang vindt dat grooteigenaren binnen verenigingen van eigenaars (vve's) te veel macht hebben.

Hun macht zou moeten worden ingeperkt om eigenaren van appartementen te beschermen, stelt de organisatie woensdag.

Een grooteigenaar is een particulier, woningbouwcorporatie of investeerder die meer dan de helft van de appartementsrechten heeft. Zo'n grooteigenaar heeft een meerderheidsstem bij vergaderingen van een vve.

"Deze grooteigenaar kan feitelijk helemaal alleen bepalen wat er gebeurt in een appartementencomplex", zegt directeur Kees Oomen van VvE Belang. 

Belangenverstrengeling

"Vaak gaat dit goed, maar te vaak komt het voor dat grooteigenaren hun macht misbruiken en het redelijke belang van de overige eigenaars op het tweede plan komt. Er moet wat gebeuren om de individuele appartementseigenaar beter te beschermen."

Oomen wijst op een rechtszaak over een serviceflat. Appartementseigenaren werden gedwongen bijna 20.000 euro te betalen voor een renovatie waar zij geen invloed op hadden.

"In andere gevallen weigert de grooteigenaar noodzakelijk onderhoud uit te voeren of is sprake van belangenverstrengeling doordat de grooteigenaar een bevriende beheerder aanstelt of zelfs het eigen bedrijf", aldus de directeur.

Onderzoek

De belangenorganisatie roept de Tweede Kamer op te onderzoeken hoe eigenaren van appartementen beter beschermd kunnen worden. "Een serieus onderzoek naar de mogelijkheden is het minste wat we kunnen doen", vindt Oomen. 

Hij denkt zelf bijvoorbeeld aan een aanpak die gangbaar is in Duitsland. Daarbij heeft elke aanwezige één stem. In andere landen heeft de grooteigenaar maximaal de helft van de stemmen. Die moet in dat geval minstens één andere eigenaar overtuigen om met zijn plannen in te stemmen. Ook dit kan een oplossing zijn.

Bijna driekwart (72 procent) van alle koopappartementen is volgens de organisatie onderdeel van een gemengd complex. Dit zijn verenigingen van eigenaars waarin zowel huurders als huizenbezitters zitten. Een deel van deze vve's heeft te maken met een grooteigenaar. 

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het onderwerp met minister Stef Blok voor Wonen.