De populariteit van huizenverhuurplatform Airbnb stuwt de woningprijzen in de toch al sterk aantrekkende Amsterdamse woningmarkt.

Dat concludeert ING op basis van eigen onderzoek in een maandag gepubliceerd artikel.

Volgens de bank verdienen huiseigenaren in de hoofdstad gemiddeld 350 euro netto per maand door hun huis aan toeristen te verhuren. "Dat heeft een flink effect op de huizenmarkt", zegt ING-econoom en auteur van het artikel Senne Janssen.

Hoe groot het effect precies is, valt niet exact te berekenen noch te bewijzen. Maar dat het effect er is, staat wat ING betreft wel als een paal boven water. Het is volgens de bank zelfs waarschijnlijk dat een deel van de prijsstijgingen al in de prijs is verwerkt, aangezien Airbnb is al jaren een begrip in Amsterdam en niet meer weg te denken uit de binnenstad.

Potentiële huizenkopers in aantrekkelijke, toeristische Amsterdamse buurten zijn mogelijk bereid meer neer te leggen voor een woning, omdat er extra aan te verdienen valt. Om dezelfde reden wordt kopen aantrekkelijker dan huren. Ook dat heeft volgens ING een opwaarts prijseffect. De vraag groeit terwijl het aanbod achterblijft.

Extra hypotheek

De opbrengsten kunnen direct in het huis worden geïnvesteerd. Op basis van een structuele opbrengst van 350 euro netto, kan een huiseigenaar een extra hypotheek van maximaal 95.000 euro afsluiten. "Wanneer huizenkopers meer kunnen en willen lenen, zullen ze ook meer bieden", staat er in het artikel, met een prijsstijgingen van tientallen procenten tot gevolg.    

ING maakt bij deze berekening wel een aantal kanttekeningen. Zo komt door aangescherpte wet- en regelgeving niet iedereen in aanmerking voor een groot extra hypotheekbedrag en is het de vraag of iedereen bereid is zijn woning maximaal wil verhuren.   

Deze dynamiek heeft tot slot nog een stuwend effect op de huizenprijzen. Want, zo redeneert de bank, zodra de waarde in een populaire toeristenbuurt stijgt, passen omliggende huiseigenaren hun vraagprijs daar op aan. "De mogelijkheid tot verhuur voegt waarde toe. Je huis wordt zo een productiemiddel", aldus Janssen.

ING berekende dat in de toeristische buurten een op de zes Amsterdammers zijn huis verhuurt. In totaal worden zo'n elfduizend woningen in de hoofdstad op Airbnb aangeboden. De bank bestempelt een buurt als toeristisch wanneer woningen er voor de maximale duur van zestig dagen per jaar worden verhuurd. ING gaat er van uit dat de gemiddelde verhuurduur in toeristische buurten daar dichtbij in de buurt zal liggen.

Nadelen

Huizenbezitters in Amsterdam zijn dus spekkoper, vooral als zij hun woning verkopen en vervolgens buiten de stad gaan wonen. Maar er zijn ook verliezers. Zo wordt het voor starters met een startsalaris nog moeilijker een huis te kopen in de hoofdstad. Op sommige plekken, met name binnen de ring, wordt de huizenmarkt al als oververhit bestempeld.

Janssen: "Middeninkomens die al in de knel zitten vanwege de hoge prijzen, krijgen het nog moeilijker. Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur, en te weinig om in een gewilde Amsterdamse buurt een huis te kopen." Hij wijst er wel op dat de gemeente bouwprojecten is gestart om ook deze groep van aanbod te voorzien.

Ook de zogenoemde doorstromers hebben weinig baat bij flink stijgende woningprijzen wanneer ze in Amsterdam willen blijven wonen. Er wordt meer verdiend bij de verkoop, maar verhuizen naar een grotere woning wordt ook fors duurder of zelfs onbetaalbaar.