Bestaande koopwoningen zijn in maart 4,3 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde woningprijs is in acht jaar tijd niet zo hard gestegen.

Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. 

Er is sinds juni 2013 sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Toen lag het prijsniveau 8,5 procent lager dan in maart. Het gemiddelde niveau van koopwoningen is momenteel ongeveer even hoog als in juli 2004.

Afgelopen maandag bleek al dat het Kadaster in maart 16.124 verkochte woningen heeft geregisteerd. Dat waren er ruim 24 meer dan een jaar eerder.

Amsterdam

In Amsterdam waren koopwoningen vorig kwartaal alweer duurder dan voor de crisis. In de eerste drie maanden van dit jaar kostte een bestaande woning in Amsterdam gemiddeld 337.000 euro. Dat is ruim een ton boven het landelijk gemiddelde. Ook in de andere drie grote steden liggen de huizenprijzen een stuk lager dan in de hoofdstad.

De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam zakte tussen eind 2008 en begin 2013 met 18 procent. Dankzij het sterke herstel van de afgelopen jaren ligt de prijs nu 2 procent hoger dan in 2008.

In alle provincies en grote steden waren woningen vorig kwartaal gemiddeld duurder dan in het eerste kwartaal van 2015. In Drenthe bleef de stijging met een plus van 0,5 procent het meest beperkt.