Woningcorporaties hebben voor het tweede achtereenvolgende jaar minder huurders uit huis gezet. Afgelopen jaar waren het er 6 procent minder dan in 2014, toen het aantal al met 15 procent was gezakt.

In totaal werden 5.500 huurders in 2015 uit huis gezet. In de meeste gevallen is huurachterstand de reden en gaat het om alleenstaanden, blijkt uit een enquête van Aedes, de branchevereniging van corporaties.

Behalve huurachterstand (84 procent van de gevallen) zijn wietteelt, onderverhuur, woonfraude en overlast redenen voor het gedwongen vertrek.

In 2015 spraken rechters 22.000 vonnissen uit om huurders uit te kunnen zetten, iets minder dan in 2014. Dat het maar in een kwart van de gevallen ook zo ver kwam, komt doordat de woningcorporaties ook na een vonnis in overleg met huurders uitzetting proberen te voorkomen. De belangrijkste taak van woningcorporaties is het huisvesten van mensen met lagere inkomens.

Uitzettingen huurhuizen

Bron: Aedes© NU.nl/Jerry Vermanen

Betalingsregeling

Verder sloten corporaties met vijftigduizend huurders een betalingsregeling om achterstallige huur in te lopen. Ook wordt aan preventie gedaan door huisbezoeken en verwijzen naar hulpverleningsinstanties.

Wanbetalers hebben vaak ook ergens anders schulden, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Omdat deze schuldeisers het eerst betaald moeten worden, schiet de huur er soms bij in.

Ook wachttijden voor uitkeringen en toeslagen leiden tot schulden, aldus Aedes. De organisatie ziet daarom ook een belangrijke rol voor overheid en gemeenten bij het voorkomen huisuitzettingen.