De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor de risico's van een extra lening naast de hypotheek. Sommige huizenkopers sluiten een lening af om de bijkomende kosten voor de aankoop van hun woning te dekken.

De toezichthouder heeft signalen ontvangen dat adviseurs hun klanten aanraden voor de bijkomende kosten een consumptief krediet af te sluiten.

"Vooral in de gevallen waarbij consumenten maximaal lenen ten opzichte van het inkomen vergroot dit de kwetsbaarheid. Om die reden roept de AFM financiële dienstverleners op terughoudend te zijn met het consumptief meefinancieren van de bijkomende kosten."

Uit onderzoek van AFM blijkt dat zo'n 12 procent van de consumenten het hypotheekbedrag verlaagt door een consumptief krediet af te sluiten.

Niet verstandig

"Het is op dit moment vanuit verantwoorde kredietverlening niet verboden om naast een maximale hypotheek een consumptief krediet af te sluiten", stelt de AFM.

Maar het is volgens de toezichthouder "niet verstandig" om de bijkomende kosten met zo'n lening te financieren als er onvoldoende ruimte is om die in de hypotheek zelf te financieren. De maandlasten van een consumptief krediet zijn doorgaans flink hoger dan de maandlasten van een hypotheek.

Aangescherpt

De hypotheeknormen zijn de laatste jaren aangescherpt. Waar voorheen ook de overdrachtsbelasting en de kosten van bijvoorbeeld de makelaar en notaris konden worden meegefinancierd, is de ruimte daarvoor nu beperkt.

Dit jaar mag nog 2 procent meer worden geleend dan de woning waard is. Volgend jaar gaat de zogenoemde loan-to-value-ratio verder omlaag naar 101 procent. Vanaf 2018 kan er helemaal niet meer worden geleend dan de waarde van de woning. 

Eigen geld

Dit betekent dat consumenten bij het kopen van een woning meer eigen geld moeten inbrengen om de bijkomende kosten te financieren.

De strengere regels zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen met een restschuld blijven zitten als zij hun woning weer verkopen. Het meefinancieren van bijkomende kosten met een consumptief krediet beperkt dit risico volgens de AFM niet.