Tulp Hypotheken gaat vanaf half mei in Nederland hypotheken verstrekken. De nieuwe aanbieder biedt alleen hypotheken aan voor de aankoop of verbouwing van bestaande woningen.

De onderneming biedt in eerste instantie annuïteitenhypotheken aan, maakt Tulp Hypotheken maandag bekend. 

Klanten betalen dan iedere maand hetzelfde bedrag en beginnen daarmee direct met aflossen. De huizenbezitter kan bij deze hypotheekverstrekker jaarlijks tot 25 procent boetevrij aflossen. 

"Nog meer boetevrij af kunnen lossen, klinkt op papier leuk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor en zorgt juist voor een hogere rente", zegt een woordvoerder van Tulp Hypotheken. Dat is omdat de geldverstrekker rekent op een bepaald rendement over het bedrag dat is verstrekt.

500 miljoen euro

Dit jaar alleen al wil het bedrijf voor 500 miljoen euro aan hypotheken verstrekken, heeft de nieuwkomer maandag laten weten aan Het Financieele Dagblad. De leningen zullen worden gefinancierd door banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers.

De hypotheken van Tulp worden verkocht via hypotheekadviseurs van onder meer DAK, Huismerk, Finenzo en VCN United Capital. De hypothecaire dienstverlener Stater zal de leningen beheren.

Trend

Tulp Hypotheken wil naar eigen zeggen de Nederlandse hypotheekmarkt verder openen voor buitenlandse investeerders. De komst van deze nieuwe aanbieder past in een trend die al eerder is ingezet.

In een onlangs gepubliceerd rapport stond al dat het marktaandeel van zogenoemde regiepartijen is gegroeid. Deze partijen maken het voor investeerders mogelijk om rechtstreeks in de Nederlandse hypotheekmarkt te investeren. 

In het vierde kwartaal groeide het marktaandeel van deze groep naar 22 procent. De in het najaar van 2014 gestarte MUNT Hypotheken is daar een voorbeeld van. Ook het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen op de hypotheekmarkt is juist gegroeid. Dit percentage steeg naar 36 procent.

Grootbanken

Het gezamenlijke marktaandeel van grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank is juist gedaald naar 48,5 procent. In het voorgaande kwartaal zakte het aandeel al voor het eerst onder de 50 procent.

De daling is volledig toe te schrijven aan de daling bij ABN AMRO en de eigen labels Hypotrust en Florius.