'Groep 25- tot 35-jarigen wordt belangrijker voor woningmarkt'

De leeftijdsgroep van 25- tot 35-jarigen wordt de komende vijf jaar belangrijker voor de koopwoningmarkt.

Daarnaast zal ook het aandeel 55-plussers met een eigen woning groeien. Naar verwachting zijn dit de enige leeftijdsgroepen waarbinnen het aantal huizenbezitters zal toenemen, schrijft het economisch bureau van Rabobank woensdag.

Dit betekent volgens de Rabobank dat potentiële huizenkopers er over een paar jaar anders uitzien dan nu. "De markt zal nog meer een markt worden met 25-35-jarigen als dominante groep. 55-plussers bewegen mogelijk van minst belangrijke tot tweede groep op de koopwoningmarkt", aldus de Rabobank.

Het aantal kopers tot 25 jaar was in 2015 de kleinste groep op de koopwoningmarkt. Dat zal de komende jaren waarschijnlijk zo blijven. Ook het aandeel 35- tot 55-jarige kopers zal afnemen. Maar de percentages 25- tot 35-jarigen (25 procent) en 55-plussers (83 procent) groeien juist flink.

"De spectaculaire stijging van het aantal 55-plussers komt vooral doordat er veel huishoudens in die leeftijdsgroep bijkomen in combinatie met de verwachte milde stijging van het aandeel verhuisbewegingen naar een koopwoning onder 55-plussers."

Bepalend

De groep van 25- tot 35-jarigen is een groep die relatief veel verhuist en daarom bepalend is voor de ontwikkelingen op de woningmarkt. Tot en met 2020 komen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer tachtigduizend huishoudens in deze categorie bij. 

Ook het aandeel huishoudens van 55-plussers neemt verder toe. Dit percentage stijgt naar verwachting van 44,6 procent begin 2016 naar 47,2 procent tot en met 2020. Dat is een toename van 400.000 huishoudens. Voor alle andere leeftijdsgroepen wordt juist een krimp voorspeld.

Minder bereid

Rabobank denkt dat de jongste categorie tot 25 jaar minder bereid zal zijn om een woning te kopen dan voorheen. Dit was eerder de groep met de grootste kans op een verhuizing naar een koopwoning. Maar door strengere hypotheekregels is dit veranderd.

De groep 25- tot 35-jarigen heeft in de afgelopen jaren de koppositie van de jongere groep overgenomen. 
Deze groep is nu het meest actief op de koopwoningmarkt. Mensen die voor het eerst een huis kopen, zijn nu ook gemiddeld ouder.

Lees meer over:
Tip de redactie