Gebiedsontwikkelaar maakt online aankoop woning mogelijk

Gebiedsontwikkelaar BPD maakt het voor huizenkopers binnenkort mogelijk om een nieuwbouwwoning online te kopen.

Huizenkopers kunnen een huis in een digitaal winkelmandje plaatsen en online een handtekening onder de koopakte zetten, meldt BPD donderdag.

Potentiële kopers kunnen inloggen op een persoonlijke online omgeving en daar ook de benodigde documentatie aanleveren. Zij moeten nog wel zelf de financiering voor de aankoop regelen.

Uiteindelijk is er ook nog steeds een bezoek aan de notaris nodig voor het tekenen van de akte van levering. Pas op dat moment wordt de koper echt eigenaar van het huis en kan de sleutel worden overgedragen.

Het is volgens BPD voor het eerst in Nederland dat online een huis gekocht kan worden. Nu kunnen geïnteresseerden een koopakte alleen ondertekenen bij een makelaarskantoor of tijdens een speciaal daarvoor bedoelde bijeenkomst.

Onomkeerbaar

De gebiedsontwikkelaar wil inspelen op de wens van consumenten om steeds meer online te regelen. "De Nederlandse consument is in sterke en toenemende mate online georiënteerd, ook als het om het kopen van een woning gaat. Tegenwoordig oriënteert men zich met de tablet of laptop vanaf de bank op een nieuwe woning", meent directeur Verkoop Jessie Wagenaar van BPD.

"In deze groeiende woningmarkt is het dan ook een onomkeerbare ontwikkeling dat wij het mogelijk maken om nieuwbouwwoningen online aan te schaffen."

Overigens gaat BPD ervan uit dat er altijd kopers zullen zijn die dit liever niet online regelen. "Kopers die fysiek persoonlijk contact prefereren, kunnen blijven rekenen op de bestaande contactmogelijkheden om zich op een woning te oriënteren of deze aan te schaffen", aldus de gebiedsontwikkelaar.

Vianen

Nieuwe woningen die aan de Lek bij Vianen worden gebouwd, zijn de eerste huizen die online te kopen zijn. Zo'n zeventig geïnteresseerden hebben zich hier online voor aangemeld.

Zij kunnen hun voorkeuren doorgeven en uit 59 huizen kiezen. BPD zal geschikte woningen vervolgens aan hen toewijzen. De eerste officiële aankoop volgt naar verwachting kort daarna.

Dit jaar zal de gebiedsontwikkelaar de mogelijkheden voor de online aankoop van huizen verder uitbreiden. Het is de bedoeling dat alle nieuwbouwwoningen in de verkoop voortaan ook online gekocht kunnen worden.

Lees meer over:
Tip de redactie