ING, ABN Amro en Rabobank, de drie grootste banken van Nederland, hebben opnieuw ingeleverd op hun gezamenlijke marktaandeel op het gebied van hypotheken.

Het gezamenlijke marktaandeel daalde in het vierde kwartaal van 2015 naar 48,5 procent, stelt adviesbureau IG&H Consulting & Interim in een maandag gepubliceerd rapport.

In het derde kwartaal dook het aandeel al voor het eerst onder de 50 procent. In de laatste drie maanden van 2015 heeft de trend doorgezet.

ING (2,8 procent) en Rabobank (2,1 procent) laten nog wel een groei van hun marktaandeel zien. Maar ABN Amro moest flink inleveren en haalt het gezamenlijke aandeel dus omlaag. De bank deed het niet alleen met het eigen merk (-1,8 procent) minder goed, maar ook met de labels Hypotrust (-1,5 procent) en Florius (-2,4 procent).

Verzekeraars en pensioenfondsen

Tegelijkertijd is het aandeel van verzekeraars en pensioenfondsen juist gegroeid. Dat steeg in het vierde kwartaal naar 36 procent. De marktaandelen van Aegon en Nationale Nederlanden konden respectievelijk met 1,2 en 0,7 procent groeien.

Ook het aandeel van zogenoemde regiepartijen is gegroeid. Deze partijen maken het voor investeerders mogelijk om rechtstreeks in de Nederlandse hypotheekmarkt te investeren. In het vierde kwartaal groeide het marktaandeel van deze groep naar 22 procent. Munt Hypotheken is opnieuw de grootste stijger (0,5 procent) met een aandeel van bijna 7 procent.

Oversluitingen

De totale hypotheekomzet is vorig jaar met 30 procent gestegen en kwam uit op 62 miljard euro. In het laatste kwartaal van 2015 vlakte de groei wat af naar 1,5 procent.

"Deze groei komt volledig door de stijging in het aantal oversluitingen", verklaart partner Michiel Elich van IG&H. "Het aandeel van oversluiters is in het vierde kwartaal toegenomen tot bijna een kwart van de markt. De aankoopmarkt is in het vierde kwartaal vrijwel gelijk gebleven."