Mensen met een studieschuld kunnen een te dure hypotheek krijgen omdat de studielening bij een hypotheekaanvraag buiten beeld kan blijven. 

Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De organisatie pleit er daarom voor om de studieschuld te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Ook wijst de VEH er op dat bij de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) eveneens de studieschuld niet wordt  meegerekend.

Hierdoor kunnen starters mogelijk een te hoge hypotheeklening krijgen die niet bij hun inkomen past. "Als iemand na enige jaren niet in staat blijkt om zowel zijn maandelijkse hypotheeklasten als de aflossing van de studieschuld te betalen, kunnen betalingsproblemen ontstaan", schrijft VEH.

Truc

Bij de toekenning van de NHG wordt een lening die een jaar na het afsluiten van de hypotheek begint, niet meegeteld bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Bij het terugbetalen van de studieschuld kunnen starters meerdere jaren uitstel vragen voor het terugbetalen. Sommige hypotheekadviseurs wijzen volgens VEH hun klanten op deze "truc".

Vereniging Eigen Huis roept minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de Tweede Kamer op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen. Dan is het voor een geldverstrekker of een hypotheekadviseur altijd mogelijk om het bestaan van een dergelijke financiële verplichting objectief vast te stellen.

Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het plan van VEH een slecht plan. Een studieschuld is volgens de organisatie een ander type schuld dan gebruikelijk bij BKR.