Makelaarsvereniging NVM heeft in het afgelopen kwartaal 15 procent meer woningverkopen geregistreerd dan een jaar eerder.

In het vierde kwartaal van 2015 ging het bij NVM-makelaars om 40.158 bestaande koopwoningen, maakt de organisatie donderdag bekend.

NVM schat dat er in de hele markt 52.000 huizen zijn verkocht. Een jaar eerder lag het aantal nog op 46.500.

De vereniging benadrukt dat het aantal verkochte woningen alleen een record is voor NVM-makelaars, en niet voor de totale koopwoningmarkt. Dat komt doordat het marktaandeel van NVM verder is gegroeid.

Woningen verkocht

Bron: NVM© NU.nl/Jerry Vermanen

Heel 2015

In totaal waren NVM-makelaars in heel 2015 betrokken bij ruim 142.237 transacties. Dat zijn er 21,7 procent meer dan in 2014. Het aantal verkopen van vorig jaar is vergelijkbaar met het niveau van vlak voor de crisis.

In de hele markt zouden er in 2015 naar schatting ruim 185.000 huizen zijn verkocht. In 2014 noemde NVM een totaal van 156.500 woningen.

In alle kwartalen van 2015 werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder. "Het tweede en derde kwartaal steken er bovenuit. In het vierde kwartaal lijkt de procentuele groei van het aantal transacties wat af te vlakken", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

"Het contrast met 2012 en 2013, toen er op jaarbasis 85.000 à 87.000 bestaande koopwoningen door NVM-makelaars werden verkocht, is enorm."

Rente

De stijging hangt onder meer samen met de lage hypotheekrente. Voor het uitbreken van de kredietcrisis lag de gemiddelde hypotheekrente op 5,5 procent. Nu ligt de rente op 2,5 tot 3 procent.

"De hypotheekrente is ontzettend laag, zodat de netto lasten bij een koopwoning in vergelijking tot een aantal jaren sterk zijn gedaald, terwijl die lasten bij een huurwoning juist sterk zijn gestegen", verklaart Hukker. Daarnaast is het consumentenvertrouwen sterk gegroeid en ook dat vertaalt zich in meer verkopen.

"De effecten van een verdere verlaging van de NHG-grens, het feit dat je meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen, lijken de markt niet te beïnvloeden en beperken wellicht de effecten van de oververhitting in de markt die je hier en daar ziet."

Verkoopprijs

De verkoopprijs van woningen is in het vierde kwartaal opgelopen naar 227.000 euro. Deze prijs ligt 1,8 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal en 5 procent hoger dan een jaar eerder. 

"De prijs van de gemiddelde verkochte woning ligt nog bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar ligt inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Woningprijzen

Bron: NVM© NU.nl/Jerry Vermanen

Vraagprijs

Voor het eerst sinds 2009 ligt de gemiddelde vraagprijs hoger dan een jaar eerder. Verkopers vroegen in het vierde kwartaal 0,5 procent hogere bedragen dan eind 2014. In vergelijking met de piek in 2008, liggen de vraagprijzen nog wel 12 procent lager.

In het vierde kwartaal is het verschil in vraag- en verkoopprijzen kleiner geworden. Kopers betalen gemiddeld 3,4 procent minder dan de laatste vraagprijs. Een jaar geleden werd nog geen 6 procent van de woningen voor een hoger bedrag dan de vraagprijs verkocht. "Inmiddels wordt bijna 10 procent boven de vraagprijs verkocht. Dat zie je vooral terug in de populaire wijken in Amsterdam, Utrecht en enkele andere studentensteden."

Aanbod

Met name vrijstaande woningen (7 procent) en appartementen (5 procent) zijn hard in prijs gestegen. De prijsstijging van appartementen hangt samen met het snel krimpende aanbod in met name grote steden. In de regio Amsterdam zijn de verkoopprijzen in een jaar tijd het hardst gestegen. De NVM registreert een stijging van ruim 17 procent.

Het aanbod van koopwoningen is in de afgelopen maanden verder geslonken. Halverwege het vierde kwartaal hadden NVM-makelaars ruim 128.513 woningen in hun aanbod. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder. In de totale markt konden huizenkopers uit zo'n 168.000 woningen kiezen.

Kopers konden in het vierde kwartaal uit gemiddeld tien verschillende woningen kiezen. Eind 2014 hadden zij nog de keuze uit gemiddeld dertien woningen.

2016

Hukker voorspelt dat het aantal transacties in 2016 zal toenemen met 8 tot 10 procent. Voor NVM-makelaars zou dat neerkomen op zo'n 155.000 transacties. Voor de totale markt gaat hij uit van 200.000.

Hij verwacht verder dat de gemiddelde verkoopprijs met 3 tot 4 procent zal stijgen. Als de huidige trend doorzet, dan ligt de prijs over ongeveer drie jaar weer op het niveau van 2008.

Woningverkoop per regio