Prijs woning aardbevingsgebied blijft achter

Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn moeilijker te verkopen en de prijzen van koopwoningen blijven achter bij die van huizen in vergelijkbaar gebied in de omgeving. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Onderzoek van het CBS bevestigt hiermee wat velen al wisten of vreesden.

Het tweede kwartaal van dit jaar daalden de prijzen van bestaande koopwoningen met 2,4 procent, in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. In augustus vond toen bij het dorp Huizinge de grootste beving (3,6 op de schaal van Richter) tot nu toe plaats.

Wie zijn huis in het risicogebied verkocht in het tweede kwartaal van 2015, heeft gemiddeld vijftig dagen langer op een koper moeten wachten dan iemand die zijn huis daarbuiten verkocht.

Een huis wordt gemiddeld voor 90 procent van de vraagprijs verkocht in het risicogebied, tegen 92 procent in vergelijkbaar gebied. Daar werd het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs sinds 2012 kleiner, maar in door bevingen getroffen gebied niet.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. In hoeverre recente bevingen de woningmarkt verder beïnvloeden kan volgens het CBS nog niet worden gezegd.

Bijna de helft van alle koopwoningen in het risicogebied heeft of had aardbevingsschade.

Lees meer over:
Tip de redactie