De woningmarkt trekt verder aan. Er zijn in het derde kwartaal fors meer huizen verkocht dan een jaar eerder.

Dat blijkt donderdag uit voorlopige gegevens van makelaarsorganisatie NVM.

Makelaars van NVM hebben 36.277 verkopen geregistreerd. Dat zijn er 27 procent meer dan een jaar geleden (28.564) en 2,3 procent minder dan in het voorgaande kwartaal (37.145).

De organisatie schat dat het in de hele markt om ongeveer 47.500 transacties gaat. De organisatie spreekt van "het beste derde kwartaal sinds 2007".

Opmerkelijk

"Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Bovendien had NVM in het derde kwartaal een stuk minder transacties verwacht, omdat de leennormen op 1 juli verder zijn verscherpt en ook de maximale grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in die maand is verlaagd. Toch leidden die aanpassingen niet tot een dip in juli.

"De beperkende voorwaarden met betrekking tot de financiering, die toen ingingen, zorgden niet alleen voor veel beweging op de woningmarkt in de weken voorafgaand, maar ook in de weken kort daarna", verklaart Hukker.

In de laatste weken van het kwartaal daalde het aantal transacties weer en presteerde de woningmarkt meer naar verwachting.

Teneur

Ondanks de regionale verschillen ziet NVM een teneur van groei. Vanwege het aantrekkende consumentenvertrouwen en de nog altijd historisch lage hypotheekrente verwacht Hukker ook een positief vierde kwartaal.

NVM verwacht het jaar af te sluiten met in totaal 145.000 verkopen door NVM-makelaars. Voor de hele markt gaat de organisatie uit van 185.000 transacties.

Huizenprijs

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal licht gedaald naar afgerond 224.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs kwam 0,3 procent lager uit dan in het voorgaande kwartaal. Maar in vergelijking met een jaar eerder, lagen de prijzen juist 4,2 procent hoger.

"De laatste zes kwartalen blijkt de prijs van verkochte woningen op jaarbasis steeds rond de 4 procent hoger te zijn dan het jaar ervoor", zegt Hukker. "Er is dus sprake van een opwaartse trend in de prijzen." Toch ligt de prijs nog wel bijna 12 procent onder het niveau van vlak voor het uitbreken van de crisis.

NVM verwacht dat de gemiddelde prijs over heel 2015 zo'n 4 tot 4,5 procent hoger uitvalt dan vorig jaar.

Video: Reactie NVM

Aanbod

Verder blijft het aanbod krimpen. Halverwege het derde kwartaal stonden er 133.133 woningen te koop bij NVM-makelaars. Dat zijn er 12,6 procent minder dan een jaar eerder (152.355). In de totale markt gaat het naar schatting om 175.000 woningen.

Volgens NVM daalt het woningaanbod al bijna drie jaar lang vrijwel onafgebroken. Sinds eind 2012 is het aanbod met bijna een kwart gedaald. "De daling in het aanbod lijkt ook te versnellen", stelt Hukker. "Hoe goedkoper het woningtype, des te sterker het aanbod in een jaar tijd is afgenomen."

Krapte

In het derde kwartaal konden huizenkopers gemiddeld uit elf woningen kiezen. Dat zijn er evenveel als in het kwartaal ervoor, maar wel ruim vijf woningen minder dan een jaar geleden.

"De markt is weliswaar aangetrokken in het afgelopen jaar, maar van een verkopersmarkt is nog geen sprake", aldus Hukker. Daarvoor moet de indicator nog zakken naar vier tot vijf woningen en dat is in de nabije toekomst nog niet te verwachten.

"Er is overigens wel een aantal regio's en marktsegmenten waar de verkopersmarkt is teruggekeerd. Bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden."