Het lijkt elke maand beter te gaan op de woningmarkt. Maar daardoor zijn er ook meer kapers op de kust. Wat moet je als huizenkoper in zo'n geval wel en vooral niet doen?

In het najaar van 2008 begon de kredietcrisis ook in Nederland serieuze vormen aan te nemen. Vlak daarna zou de gemiddelde verkoopprijs vijf jaar achtereen op jaarbasis gaan dalen.

Maar inmiddels ziet de woningmarkt er een stuk rooskleuriger uit met huizen die sneller verkocht worden, tegen hogere prijzen. In populaire gebieden wordt regelmatig zelfs meer dan de oorspronkelijke vraagprijs betaald.

Tegelijkertijd wordt de markt krapper. Iemand die op huizenjacht is, kan volgens NVM-cijfers uit gemiddeld vijf te koop staande woningen kiezen. Enkele jaren eerder, op het dieptepunt van de crisis, hadden potentiële kopers nog de keuze uit zo'n 25 tot 30 woningen.

Huizenkopers hebben met name in de grote steden dus een heel andere onderhandelingspositie dan voorheen. En dat vraagt om een andere voorbereiding.

“Steden zoals Amsterdam, Utrecht, Haarlem, een studentenstad als Leiden, de omgeving rondom Eindhoven en de stad Groningen zijn relatieve hotspots.”
Roeland Kimman

Do: wees er snel bij in de grote steden

"De krapte zit vooral in de steden: Amsterdam, Utrecht en steden zoals Den Haag, Haarlem en Amersfoort. Als daar een leuk en betaalbaar huis op de markt komt, moet je er wel snel bij zijn", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH).

"Steden zoals Amsterdam, Utrecht, Haarlem, een studentenstad als Leiden, de omgeving rondom Eindhoven en de stad Groningen zijn relatieve hotspots", beaamt woordvoerder Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM.

"Als je iets ziet, wacht dan niet te lang. Maak direct als je er bent of de volgende werkdag een afspraak. Laat je naam en adres achter. Als je dan aan het eind van de dag denkt dat het huis toch echt wel is wat je zoekt, dan is het contact snel gelegd."

Don't: laat je niet opjagen in de rest van Nederland

"De woningmarkt trekt overal wel aan, maar niet overal goed genoeg. Je hebt nog steeds streken met lage prijzen, lange verkooptijden en relatief weinig vraag", zegt Kimman.

"In andere delen van Nederland is het nog helemaal niet zo'n haastwerk. Hoewel makelaars dat nog weleens willen doen laten geloven. Die proberen het echt een beetje op te jagen. Daar kom je nooit helemaal achter, maar er is lang niet altijd reden om je direct zorgen te maken of overhaast een besluit te nemen", stelt André de la Porte.

"Als je een huis gaat kopen, dan zijn er een heleboel dingen belangrijk, waaronder de prijs. Maar niet de tijdsdruk. Het is niet iets wat je op een zaterdagmiddag beslist", benadrukt hij.

"Sommige makelaars doen alle afspraken op één dag. Dan laten ze alle kijkers die gebeld hebben op één dag komen. Dan is het druk. Daar is op zich niks mis mee. Maar als het huis langer te koop staat, prik je daar zo doorheen", meent Kimman.

Do: bepaal van tevoren je financiële ruimte

"Een hypotheek moet bij je inkomen passen. Dat kun je van tevoren vrij nauwkeurig nagaan", stelt André de la Porte. Daarbij moet de koper volgens hem niet alleen kijken naar wat de bank acceptabel vindt, maar ook naar wat hij of zij maandelijks maximaal aan de woning wil besteden.

Bij een eigen woning horen extra lasten zoals specifieke verzekeringen en belastingen, kosten voor onderhoud en in sommige gevallen servicekosten voor een vereniging van eigenaren. "Het is niet zo moeilijk om daar een optelsommetje van te maken. Dan heb je voor jezelf een limiet gesteld en weet je ook hoe ver je kunt gaan bij het bieden voor een huis."

Ook Kimman vindt dat een koper voor de zoektocht vrij precies moet weten hoeveel hij kan en wil lenen. Tegelijkertijd moeten kopers goed bedenken welk type huis in wat voor soort buurt geschikt zou zijn en vooral ook wat ze ervoor overhebben.

"Starters willen een huis met een zwembad op het Plein in Den Haag voor twee ton. Dat kan niet. Je moet je eisen en kaders stellen, maar ook weten wat haalbaar is. Dat moet je voor jezelf weten."

Don't: ga niet lukraak overbieden

"Als je voor een huis dat volgens een taxatie twee ton waard is, 250.000 euro gaat bieden, dan krijg je de hypotheek daarvoor niet voor elkaar", meent André de la Porte.

"Dat past gewoon niet bij elkaar. Je moet wel weten wat een huis ongeveer waard is."

“Ga niet bij de bezichtiging of bij de onderhandeling zeggen dat je de inrichting, de keuken en de badkamer afschuwelijk vindt.”
Hans André de la Porte

"Als je verliefd bent geworden op een huis, dan moet je even van die roze wolk af. Doe een realiteitscheck: welke grote en schijnbaar kleine nadelen zag je? Moet er bijvoorbeeld flink geklust worden of is de school van de kinderen ver weg? Leg deze nadelen naast je eisen en wensen en dan kom je gewoon op een gegeven moment tot je conclusie", adviseert Kimman.

"De koper moet zich natuurlijk niet gek laten maken. Die moet altijd met de beide benen op de grond blijven staan. Laat je goed adviseren door een specialist. Dat kan een aankoopmakelaar zijn of een kritische vriend."

Do: klink positief tijdens een bezichtiging

"Ga niet bij de bezichtiging of bij de onderhandeling zeggen dat je de inrichting, de keuken en de badkamer afschuwelijk vindt en dat je het er allemaal uit gaat slopen. Dan maak je het voor jezelf niet makkelijk. Wees dus tactisch en begripvol", adviseert André de la Porte.

"Hou er rekening mee dat de verkoper het recht van gunning kan gebruiken. Dat betekent gewoon aan wie je het huis wil gunnen. Het komt voor dat een koper zegt: 'Ik moet er niet aan denken dat deze mensen, die alleen maar kritiek hebben en alles waar wij zoveel liefde en aandacht in hebben gestopt eruit willen slopen, in mijn huis gaan wonen'."

Don't: raak niet te snel teleurgesteld

"Wat nog weleens gebeurt, is dat mensen ontzettend teleurgesteld zijn als een huis niet lukt. Zet je erover heen, want morgen zijn er weer andere huizen te koop die misschien nog wel beter zijn", benadrukt de woordvoerder van VEH.

"Daar moet je niet treurig over doen, wees realistisch en blijf gewoon doorzoeken. Er komen iedere week weer nieuwe huizen op de markt."

Do: zet je hypotheekrente vast

VEH raadt kopers een rentevaste periode voor de hypotheekrente aan. "Je kunt de hypotheekrente voor vijftien jaar vastzetten, dat is een hele lange tijd. In vijftien jaar weet je niet wat er gebeurt met je inkomen, maar je weet wel dat je woonlasten niet zullen stijgen", aldus André de la Porte.

"Dat betekent dat je de zekerheid kunt kopen van vijftien jaar lage maandlasten. Daarna zie je wel weer verder."

Don't: kies niet voor een korte rentevaste periode

Volgens hem is het wel verstandig om de rente voor lange tijd vast te zetten. Kopers moeten zich niet laten verleiden door de lagere rentetarieven voor een kortere periode.

"Je loopt wel een risico als je voor een heel kort rentecontract van bijvoorbeeld drie of vijf jaar kiest. Na vijf jaar ben je dan aan renteherziening toe. En als de rente dan niet meer 3 procent, maar 6 procent is, is dat wel een verdubbeling van je rentelasten. Dat moet je zien te voorkomen", waarschuwt de woordvoerder van VEH.