Woningbouwcorporaties die woningen bouwen voor studenten, stemmen hun huren bewust af op de huurtoeslaggrens. Zo houden corporaties de huren hoog, maar blijven deze voor de student betaalbaar. 

Dat meldt journalistiek platform Yournalism, dat de huurprijs van ruim drieduizend studentenwoningen vergeleek. 

Volgens de onderzoekers is de huurtoeslag "niet meer weg te denken" uit de woningmarkt voor studenten. Jongeren tot 23 jaar kunnen van de overheid huursubsidie krijgen voor een zelfstandige studentenwoning, als de kale huurprijs niet hoger ligt dan 403 euro per maand. 

Bovenop die prijs komen nog servicekosten, waardoor jongeren vaak te maken krijgen met een huurprijs van zo'n 500 euro per maand. Een deel hiervan kunnen studenten dus gesubsidieerd krijgen via de overheid.

Betaalbaar

Studentencorporatie DUWO, eigenaar van een groot aantal studentenkamers in studentensteden Amsterdam, Delft en Leiden bevestigt dat de huurprijzen bewust op de huurtoeslaggrens af te stemmen "om ervoor te zorgen dat de woningen betaalbaar zijn voor de student", aldus een woordvoerder.

"De meeste studenten zijn jonger dan 23 jaar en daarmee afhankelijk van de kwaliteitskortingsgrens (de maximale huurprijs van 403 euro) voor huurtoeslag. De woningen die we verhuren aan studenten boven 23 jaar kunnen dus wel een wat hogere kale huur krijgen." Voor studenten boven de 23 die huurtoeslag willen aanvragen, geldt een hogere maximumhuur.

Van de woningen die DUWO deze zomer in Amsterdam aanbood, had 77 procent een huur van maximaal 25 euro onder dan de huurtoeslaggrens. In Delft viel 53 procent van de woningen in die prijsklasse.

Zelfstandig

De afgelopen jaren zijn in Nederland veel studentenwoningen bijgebouwd. Naar verwachting is het aantal in 2016 met 35.000 gegroeid sinds 2010.

Veel van die nieuwe woningen zijn zelfstandig, waardoor er huursubsidie voor kan worden aangevraagd. In bijvoorbeeld Utrecht, Eindhoven, Groningen en Nijmegen is de meerderheid van de nieuwe woningen die recent zijn gebouwd of binnenkort worden opgeleverd zelfstandig.

Kences, de belangenvereniging van studentenhuisvesters, hamert er vaak op dat zelfstandige studentenkamers hard nodig zijn, omdat studenten op zoek zijn naar luxe. Daarnaast lijkt de huurtoeslag een belangrijke verklaring voor die wens.

Kamers

In 1997 werd de huurtoeslag voor studenten in kamers in gedeelde studentenhuizen afgeschaft. Een zelfstandige woning is in veel gevallen even duur of zelfs goedkoper dan een kamer in een studentenhuis.

De afgelopen jaren gingen bovendien de kwaliteitseisen waaraan nieuwe studentenkamers moeten voldoen omlaag, waardoor deze goedkoper werden om te bouwen. Tot een paar jaar geleden was de minimale afmeting van een zelfstandige studentenwoning nog 24 vierkante meter, nu is dat 15 vierkante meter.