Een sociale huurwoning bij een particuliere verhuurder is 110 euro duurder. Er wordt meer betaald, terwijl de kwaliteit slechter is. 

Dit stelt de Woonbond, de belangenvereniging voor huurders, na onderzoek. Gemiddeld wordt een sociale huurwoning van een particulier of belegger voor 549 euro verhuurd. De huur ligt daarmee 54 euro hoger dan die voor vergelijkbare woningen van woningcorporaties. 

Tegelijk is de kwaliteit slechter. Volgens een woningwaarderingsstelsel scoren de woningen gemiddeld 11 punten lager. Volgens de Woonbond is deze slechtere kwaliteit 56 euro waard. Opgeteld wordt er zo 110 euro te veel betaald 

"Door de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen komen huurders met een smalle beurs vaak terecht in deze duurdere woningen", aldus de belangenvereniging. "Eén op de vier huurders met een laag inkomen geeft dan ook aan geen andere keus te hebben en daarom bij een commerciële verhuurder te huren."

Plannen kabinet 

Aanleiding voor het onderzoek zijn plannen van het kabinet. Tussen de overheid en woningstichtingen is afgesproken de huren met niet meer dan 1 procent boven de inflatie te laten stijgen. Commerciële huurders zouden 2,5 procent boven de inflatie mogen gaan zitten. 

De Woonbond start via de site meerbetalenvoorminder.nl een campagne om het kabinet op andere gedachten te brengen. 

"Huurders die nu al erg veel betalen, worden hier de dupe van", stelt Woonbond-directeur Ronald Paping. "Ze betalen al meer huur voor minder huis. Door de deur open te zetten voor hogere huurstijgingen wordt dit alleen maar erger."