De gemiddelde huurprijs van vrijesectorwoningen in de vier grote steden is in het tweede kwartaal hard gestegen.

Dat meldt woningplatform Pararius vrijdag op basis van het eigen aanbod. 

Landelijk gezien lag de huurprijs in het tweede kwartaal 2,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

Maar in Amsterdam (7,1 procent), Rotterdam (9,4 procent), Den Haag (6,8 procent) en Utrecht (7,3 procent) stegen de prijzen op jaarbasis een stuk harder.

Ook in onder meer Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg stegen de prijzen in een jaar tijd met meer dan 7 procent. In Eindhoven en Tilburg bleef de stijging beperkt tot respectievelijk 1,8 procent en 3,6 procent.

Amsterdam

In Amsterdam telt een huurder gemiddeld 20,68 euro per vierkante meter per maand neer voor een vrijesectorwoning. Dat is ruim anderhalf keer zo duur als het landelijke gemiddelde van 12,71 euro per vierkante meter.

De huurprijs in Amsterdam is volgens Pararius niet eerder zo hoog geweest. Een huurder in de vrije sector betaalt in de gemeente gemiddeld 2.120 euro per maand.

Utrecht volgt met een gemiddelde prijs van 15,06 euro per vierkante meter. In Den Haag is de prijs per vierkante meter 13,74 euro en in Rotterdam 13,30 euro.

Waar

"Van de zes grootste steden in Nederland krijgt men in Tilburg en Eindhoven de meeste waar voor hun geld op het gebied van vierkante meters." In Tilburg kost een vrijesectorwoning 10,05 euro per vierkante meter en in Eindhoven 11,99 euro.

Regionaal gezien zijn de huurprijzen in Noord-Holland met 17,50 euro per vierkante meter het hoogst. Gevolgd door Zuid-Holland (12,83 euro) en Utrecht (12,76 euro). Friesland is de goedkoopte provincie met een prijs van 8,16 euro per vierkante meter.

Huurprijs

Onder druk

Algemeen directeur Jasper de Groot van Pararius stelt dat het huuraanbod in de vrije sector onder druk staat. 

"De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet", aldus De Groot. "Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs dat vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is."

Dat er minder huurwoningen in de vrije sector worden aangeboden, heeft ook te maken met de aantrekkende markt voor koopwoningen. Huiseigenaren zijn vanwege de verbeterde situatie eerder geneigd om hun woning te verkopen in plaats van te verhuren.

Interesse

Bovendien groeit de groep met interesse in een vrijesectorwoning in een stad. De Groot stelt dat "de dubbele middeninkomens met weinig kinderen" huurhuizen ontdekken als een flexibel alternatief. "Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor de lange termijn."

Bovendien is het voor starters zonder vast contract lastiger geworden om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Deze groep zal eerder voor huren kiezen dan voor kopen.

Via het platform zijn in het tweede kwartaal 12.796 woningen verhuurd en zijn er 11.358 te huur aangeboden.