Verzekeraar Centraal Beheer gaat klanten met een woonverzekering standaard verzekeren voor tijdelijke verhuur via Airbnb, Wimdu en vergelijkbare platforms.

Mensen met een inboedel- of opstalverzekering zijn dan ook verzekerd als zij hun eigen woning tijdelijk verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Ze hoeven daarvoor geen extra pakket af te sluiten.

Tijdelijke verhuur aan derden en gebruik door anderen is bij veel inboedel- en opstalverzekeringen niet standaard meeverzekerd.

De verzekeraar heeft de voorwaarden naar eigen zeggen aangepast, omdat het bedrijf  "fan van delen" is. 
"Wij zien ook een toenemend aantal vragen hierover van onze klanten", stelt directeur Robin Clements van Centraal Beheer.

Hij benadrukt dat er wel "het een en ander" komt kijken bij het delen van een huis. Met deze aanpassing wil de verzekeraar het makkelijker maken om een woning tijdelijk te verhuren.

"Zo hopen we dat meer mensen die hun woning willen delen, maar dat nog niet durven, het gaan proberen."

Voorwaarden

Om voor dekking in aanmerking te komen, moet de verzekerde wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de verzekerde de verhuur via Airbnb zelf regelen, moet er een huurovereenkomst zijn en mag de woning maximaal zestig dagen per kalenderjaar verhuurd worden.

De woning of maximaal drie kamers mogen aan één persoon, stel of gezin verhuurd worden.

Ook is het belangrijk dat de verzekerde controleert welke regels er in de eigen gemeente gelden. Dat is in elke gemeente anders geregeld. Soms zijn er vergunningen nodig.

Verder moet er toestemming zijn gevraagd bij de eigen hypotheekverstrekker, de vereniging van eigenaren of de woningcorporatie. Het maakt overigens niet uit via welk deelplatform de woning wordt aangeboden.

Airbnb

Overigens biedt Airbnb verhuurders ook een standaard garantie. Maar die wijkt op een aantal punten af van de dekking van Centraal Beheer. Zo zijn geld, verzamelingen, kunst en sieraden met de laatstgenoemde verzekering wel gedekt en bij Airbnb niet. 

Maar Airbnb dekt dan weer aantoonbare diefstal en vandalisme door de huurder. Centraal Beheer dekt geen vandalisme en alleen diefstal als er braaksporen zijn.

Centraal Beheer is al verzekeraar van autodeelplatforms Snapp Car en Mywheels. Met Peerby ontwikkelt de verzekeraar een verzekering voor het delen van spullen.