Tijdens de openhuizendag zijn zaterdag zo'n 150.000 bezoeken afgelegd aan de circa 45.000 deelnemende huizen.

Dit heeft makelaarsorganisatie NVM laten weten.

Er deden iets minder panden mee dan in oktober, maar er staan ook minder huizen te koop nu de woningmarkt weer is aangetrokken. Het aantal bezoeken is ongeveer hetzelfde gebleven.

Op de open dag konden belangstellenden tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak een of meer huizen bezichtigen. Het was vooral in steden dat aspirant-verkopers hun huis openstelden voor bezoekers.

De huizen bevinden zich grotendeels in het goedkopere segment. Bijna 55 procent van de woningen die meededen aan de vorige open dag, had een vraagprijs tussen de 100.000 en 250.000 euro. Nog geen 5 procent van de deelnemers had een vraagprijs van 600.000 euro of hoger.

'Goed moment'

Volgens de NVM was de open dag een goed moment om een kijkje te gaan nemen bij de huizen. "De hypotheekrente staat momenteel op een zeer laag niveau. Door alle huurverhogingen is een koopwoning zeer concurrerend geworden", zegt een woordvoerder.

Bovendien worden de leennormen de komende jaren verder aangescherpt. In 2018 kan zelfs geen hypotheek meer worden afgesloten die hoger is dan de waarde van de woning.

De 'NVM Open Huizen Dag' wordt tweemaal per jaar georganiseerd.