Hypotheekverstrekker Florius biedt voortaan ook nieuwe klanten restschuldfinanciering aan.

Dat meldt vakwebsite Am:web maandag.

Daarmee volgt de hypotheekverstrekker het beleid van onder meer Rabobank en ABN Amro.

"Huiseigenaren die willen verhuizen voelen zich vaak gevangen, doordat hun huidige woning onder water staat en de restschuld hen belemmert te verhuizen", stelt Florius.

De hypotheekverstrekker rekent een regulier tarief zonder opslag. Maar Florius stelt wel een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

Zo moet de restschuld na 29 oktober 2012 zijn ontstaan. Ook mag het bedrag niet hoger zijn dan 75.000 euro. En de koper moet de schuld in maximaal vijftien jaar kunnen aflossen.

Verder geldt dat het nieuwe hypotheekbedrag inclusief de restschuld niet hoger mag zijn dan 115 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het gaat om de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis, de zogenoemde loan-to-value.

Dit jaar mogen huizenkopers van de overheid een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van het huis. Voor het meefinancieren van restschulden is een uitzondering gemaakt.

De restschuld kan zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) meegefinancierd worden.

Onder water

Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden begin 2014 zo'n anderhalf miljoen huizen 'onder water'.

Dit betekent dat de woning minder waard is dan de hypotheekschuld die ertegenover staat. Dat komt neer op ongeveer een derde van het totale aantal huishoudens met een eigen woning (4,3 miljoen).

ABN Amro laat nieuwe klanten restschuld meefinancieren | Hypotheekmarkt komt volgens VEH duidelijk in beweging