Ook nieuwe klanten van ABN Amro kunnen sinds afgelopen donderdag hun restschuld meefinancieren tegen een regulier tarief. Ze krijgen geen opslag wanneer zij hun volgende woning kopen.

Dat meldt ABN Amro.

Tot nu toe konden alleen bestaande klanten hun restschuld meefinancieren. Door dit ook voor nieuwe klanten mogelijk te maken, hoopt de bank de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren.

"Bijna de helft van de jonge woningbezitters heeft een restschuld, maar vaak onvoldoende eigen middelen om die mee te financieren. Zij kunnen hierdoor niet doorstromen net nu de woningmarkt aantrekt", stelt algemeen directeur van ABN Amro Particulieren Frans Woelders. 

Kopers kunnen bij de bank een bedrag inclusief restschuld lenen tot 115 procent van de marktwaarde van een woning. De klant moet wel de lasten kunnen dragen om in aanmerking te komen. De nieuwe hypotheek kan zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt worden.

Vereniging Eigen Huis laat in een reactie weten de verruimde restschuldprocedures van de banken toe te juichen. De belangenorganisatie benadrukt wel dat het beleid van ABN Amro niet nieuw in de markt is.

Rabobank

Rabobank laat aan NU.nl weten ook geen onderscheid te maken tussen bestaande en nieuwe klanten. Beide groepen kunnen sinds 2013 hun restschuld bij de bank meefinancieren als de situatie dat toelaat.

"De betaalbaarheid staat voorop. Het maakt dan niet uit of je een nieuwe klant bent of niet. Als een hypotheek verantwoord is, dan verstekken wij hem", zegt de woordvoerster.

ING

ING financiert alleen restschulden van nieuwe klanten als hun vorige hypotheekverstrekker niet meer actief is op de Nederlandse markt. Dat geldt bijvoorbeeld voor hypotheken van buitenlandse bedrijven of van de failliete DSB Bank.

"ING maakt doorstroming naar een andere woning mogelijk voor bestaande klanten en voor klanten waarvan de hypotheekverstrekker niet meer actief is. Andere klanten kunnen al bij hun huidige geldverstrekker terecht", meldt een woordvoerder aan NU.nl.

Tarieven

Er is wel een verschil in tarieven. Rabobank rekent 1 procent opslag bij leningen die hoger zijn dan 103 procent van de woningwaarde. ABN Amro en ING doen dat niet. 

Waar kopers bij ABN Amro een bedrag tot 115 procent van de marktwaarde inclusief restschuld kunnen lenen, zijn er bij Rabobank en ING hogere percentages mogelijk. De bijbehorende hypotheekrente stijgt naarmate dat percentage hoger ligt.

Loan-to-value

De overheid verlaagt tot 2018 ieder jaar de zogenoemde loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis.

Dit jaar kunnen huizenkopers een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van het huis. Voor het meefinancieren van restschulden is een uitzondering gemaakt.

Vanaf 2018 geldt een percentage van maximaal 100 procent.

Onder water

Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden begin 2014 zo'n anderhalf miljoen huizen 'onder water'. Dit betekent dat de woning minder waard is dan de hypotheekschuld die ertegenover staat. Dat komt neer op ongeveer een derde van het totale aantal huishoudens met een eigen woning (4,3 miljoen). 

Met name huizenbezitters van tussen de dertig en 45 jaar zouden hier last van hebben. Zo'n 80 procent van de hypotheekklanten met een restschuldfinanciering bij ABN Amro valt in die leeftijdscategorie.

Veel van deze mensen hebben hun huis gekocht in of vlak voor 2008 toen de gemiddelde huizenprijs een piek bereikte. In juni 2013 zakte de gemiddelde huizenprijs naar een dieptepunt, maar sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. 

Inmiddels ligt de gemiddelde prijs al tien maanden achtereen hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldde het CBS eerder deze maand.

Hypotheekmarkt komt volgens VEH duidelijk in beweging