In Amsterdam zijn de huren van woningen in de vrije sector in een jaar tijd tot ongekende hoogte gestegen.

Dat meldt Pararius, een onlinemarktplaats voor huurwoningen.

In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar betaalden huurders in de hoofdstad maandelijks gemiddeld 20,18 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 8,4 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De gemiddelde huurprijs lag in de stadsdelen Centrum en Zuid nog hoger. "In Amsterdam lijkt een complete gekte te zijn ontstaan waar men in het centrum van Amsterdam momenteel 22,26 euro per vierkante meter per maand moet neertellen, gevolgd door Amsterdam Zuid met 21,03 euro", zegt Pararius-directeur Jasper de Groot.

In het stadsdeel Nieuw-West ligt de gemiddelde huurprijs voor de vrije sector momenteel het laagst van heel Amsterdam. Daar betaalt een huurder gemiddeld 14,46 euro per vierkante meter.

Stabiel

De gemiddelde huurprijs in Nederland steeg in dezelfde periode met 1,3 procent naar 12,49 euro per vierkante meter. In tegenstelling tot de huren in Amsterdam zijn die in de rest van Nederland sinds 2010 vrij stabiel gebleven. De cijfers zeggen niets over huurprijs van sociale huurwoningen.

Dat Amsterdam sterk afwijkt, komt volgens De Groot vooral door het gebrek aan betaalbare koopwoningen. Ook is er een tekort aan huurwoningen in het middeldure segment.

Daardoor kunnen verhuurders al snel een huurprijs van boven de duizend euro per maand vragen voor woningen die maar net in de vrije sector vallen.

Grote steden

Amsterdam wijkt ook af van de vier andere grote steden. De huren zijn er gemiddeld anderhalf keer zo hoog dan in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Ook in Den Haag (6,1 procent), Rotterdam (5,6 procent) en Eindhoven (1,3 procent) zijn de huren in het afgelopen jaar gestegen.

Alleen in Utrecht daalden de huren. In de Domstad lag de gemiddelde huurprijs eind vorig jaar 2 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2013.

Vorig jaar zijn er via Pararius ruim zestigduizend woningen in de vrije sector gehuurd. Een woning valt dit jaar in de vrije sector als de kale huur hoger is dan 710,68 euro.

Dossier Wonen