In 2014 zijn 33 procent meer woningen verkocht dan in 2013. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt op jaarbasis 3,5 procent hoger op 215.000 euro.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In het vierde kwartaal hebben NVM-makelaars 30 procent meer woningen verkocht, namelijk 34.622. Op jaarbasis kwam het aantal transacties uit op 116.623.

De organisatie schat dat het aantal woningverkopen voor de gehele markt in het vierde kwartaal op 46.500 ligt en op jaarbasis 156.500.

"De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons", aldus voorzitter Ger Hukker.

Appartementen

Alle woningtypen laten een stijging in verkoopaantallen zien, maar appartementen laten met 38,1 procent de sterkste toename zien.

Een woning kostte in het vierde kwartaal 1,3 procent meer dan drie maanden eerder. Op jaarbasis zijn de prijzen 3,5 procent gestegen. Ook hier gaan de appartementen aan kop met een prijsstijging van 4,8 procent.

Video: Reactie NVM

Prijs

Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de transactieprijs is gedaald naar 5,5 procent. Bij vrijstaande woningen is het verschil met bijna 10 procent nog wel behoorlijk groot.

Een verkochte woning staat gemiddeld 124 dagen te koop, dat is een maand minder dan in 2013. Het aantal te koop staande woningen is met 8,2 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Amsterdam

Van de tien buurten die het meest in trek zijn, liggen er acht in Amsterdam. In de overige twee wijken, het Utrechtse Oog in Al en het in Breda gelegen Belcrum, is volgens NVM al sprake van een "verkopersmarkt". Dat houdt in dat de vraag het aanbod overtreft, wat leidt tot een hogere verkoopprijs.

In het noordoosten van Groningen, Gelderland en het oosten van Noord-Brabant staan woningen echter nog lang te koop en vinden weinig verkopen plaats.

Hypotheek

Mogelijk hebben enkele kopers hun aankoop versneld door nieuwe regels. Vanaf januari kunnen Nederlanders minder lenen.

Niet alleen is de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen met 1 procentpunt verlaagd naar 103 procent. Maar ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen is gedaald.

Ook was december de laatste maand om gebruik te maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. Het effect van deze maatregel op de woningmarkt is niet geheel duidelijk. Zo stelde Rabobank dat kopers ook zonder gift de woning hadden gekocht, terwijl notarissen spraken van een "groot succes".

Tegenover de strengere regels staat de lage hypotheekrente, die mogelijk dit jaar nog verder daalt, waardoor kopen vaak aantrekkelijker is dan huren van een woning.

2015

Voor 2015 zijn de verwachtingen van NVM positief. "Wij verwachten een toename van het aantal transacties tussen 5 en 10 procent en een prijsstijging van zo'n 2,5 tot 3 procent."

Hukker denkt dat vooral de nieuwbouwmarkt zal herstellen, maar dat het nooit weer wordt zoals voor de crisis. "De tijd dat huizen als warme broodjes over de toonbank gingen, is voorgoed verleden tijd."

VVD Tweede Kamerlid Roald van der Linde vindt "het goed om te zien dat de door dit kabinet ingestelde maatregelen gunstige resultaten opleveren." Hij vindt dat banken meer ruimte moeten krijgen om maatwerk te leveren. "Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt zullen steeds meer zzp'ers een hypotheek aanvragen."

Heel gelukkig

Minister Stef Blok (Wonen) is "heel gelukkig" met het spectaculaire herstel van de woningmarkt. "Toen het kabinet aantrad, heb ik gezegd dat 2013 een moeilijk jaar zou worden en dat er in 2014 herstel zou komen. Maar dit tempo is een verrassing", zei Blok in een reactie op nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) van donderdag.

Volgens Blok is het herstel te danken aan een combinatie van de lage rente en de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven bij zijn aantreden.

De lage rente "helpt enorm" voor de mensen die een woning willen kopen. En het kabinet heeft in het regeerakkoord een einde gemaakt aan de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

De renteaftrek wordt weliswaar geleidelijk verlaagd, maar huizenkopers weten nu waar ze aan toe zijn, zegt Blok. Bovendien heeft het kabinet ook stimuleringsmaatregelen genomen, zoals de startersleningen.

Net als de NVM is Blok optimistisch over de huizenmarkt in 2015. Hij verwacht een verder herstel. Ook de werkgelegenheid zal daarvan profiteren, onderstreept de VVD-minister. Niet alleen bouwbedrijven, maar ook schilders, installateurs en woninginrichters krijgen meer opdrachten als de huizenverkoop toeneemt.

2015 wordt spannend jaar voor woningmarktMaximale hypotheekbedrag daalt in 2015Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis